Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

U solární elektrárny na Sokolovsku bude žít vzácná ropucha krátkonohá

V blízkosti desítek tisíc panelů fotovoltaické elektrárny Pražské energetiky (PRE) u Nového Sedla na Sokolovsku bude žít i vzácná ropucha krátkonohá. Žábu zde objevili při průzkumu pozemků a nenápadnému obojživelníkovi se musel přizpůsobit projekt stavby za zhruba 400 milionů korun. Se stavbou elektrárny na asi 20 hektarech, která tak bude jedna z největších v Česku, začala PRE v červenci. Do konce roku chce mít stavbu dokončenou.

Solární elektrárna vzniká na výsypce končících dolů Družba a Jiří firmy Sokolovská uhelná. „Nález ropuchy krátkonohé nám zbrzdil zahájení stavby asi o rok. A museli jsme i upravit projekt tak, aby se jí tady nadále dobře žilo. Vznikne zde například trdliště, kde se budou moci žáby bez rušení rozmnožovat," popsal postup novinářům Aleš Hradecký ze společnosti Solarinvest, která je součástí PRE. Ropucha krátkonohá je rozšířená od Portugalska a Španělska přes Francii do střední Evropy a jižního Švédska. Na východ výskyt zasahuje až do Pobaltí. V Česku by populace u Nového Sedla mohla být jedna z největších v Evropě.

V současné době stojí už asi třetina z více než 40 000 plánovaných solárních panelů. Do konce října by jich měla stát polovina a do konce roku chce PRE elektrárnu o výkonu 22 MW (megawattů) připojit. Na jaře by pak elektrárna měla projít testy a začít dodávat elektřinu do sítě. Využije přitom připojení Sokolovské uhelné, na jejíchž pozemcích vzniká. Sokolovská uhelná je sama výrobcem elektrické energie a i ona plánuje stavbu solárních elektráren či větrných parků.

PRE by chtěla do dvou let vyrábět 100 MW elektrické energie z obnovitelných zdrojů, zejména solárních a větrných elektráren. Na Sokolovsku to není jen zmíněná fotovoltaická elektrárna, ale navazovat by na ni měla v její blízkostu další stavba. Ta by měla mít výkon asi 14 MW. Kromě toho PRE provozuje i větrný park u Horního Částkova u nedalekého Habartova. Do roku 2023 by chtěla PRE vyrábět až 300 MW elektrické energie ekologicky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com / ilustrační foto

Štítky ČR, příroda, energie, stavby, zajímavosti, Pražská energetika, Sokolovská uhelná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U solární elektrárny na Sokolovsku bude žít vzácná ropucha krátkonohá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.