Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Zaměstnanci soudů stávkuji, řada jednání v Karlovarském kraji byla odvolaná

Velká část soudních jednání na soudech v Karlovarském kraji byla odvolaná ne se přesunula na jiné termíny. Důvodem je třídenní stávka zaměstnanců soudů, kterou se snaží dosáhnout zvýšení platů. Soudy v Karlových Varech, Chebu i Sokolově výrazně omezily svůj provoz. Některá jednání se ale přesto na soudech uskutečnila.

Odvolány nebo přesunuty na jiný den byly dnes v Sokolově zejména soudní jednání v trestních záležitostech, zůstalo jediné. Naopak jednání, u kterých není nezbytně potřeba práce administrativního justičního personálu, se mohou konat. V Sokolově se to týká například případů, kde se rozhoduje o péči o děti nebo některých občanskoprávních sporů. Podobná situace je i na chebském soudu, kde byla dnes většina soudních jednání odložena. Po dobu stávky nebude zajištěn provoz podatelny, elektronické podatelny, infocentra a pokladny soudu, uvádí v prohlášení předseda soudu Robert Plášil.

Podle předsedkyně Okresního soudu v Karlových Varech Jaroslav Krůškové se do pátku ke stávce přihlásilo 67 z celkového počtu 80 zaměstnanců soudu. Samotných soudců se stávka netýká, byť řada z nich požadavky zaměstnanců soudů podporuje. Ze 100 nařízených soudních jednání se bude konat v tyto tři dny pouze 39 jednání.

Třídenní stávku kvůli nízkým platům vyhlásily justiční odbory minulý týden. Dotkne se téměř všech soudů napříč republikou a obou kategorií justičních zaměstnanců. Jak těch, kteří se bezprostředně podílejí na vyřizování soudní agendy, tedy zapisovatelů, vyšší soudních úředníků, asistentů soudců, rejstříkových vedoucích, protokolujících úředníků, soudních tajemníků a soudních vykonavatelů, tak i všech pracovníků ze správy soudu, tedy ekonomů, účetních, informatiků, řidičů a pracovníků sekretariátů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, právo, mzdy, stávka, justice, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaměstnanci soudů stávkuji, řada jednání v Karlovarském kraji byla odvolaná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.