Počasí dnes10 °C, zítra9 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

V Ostrově na Karlovarsku se zvýší daň z nemovitosti, nejvíce podnikatelům

V Ostrově na Karlovarsku rozhodli zastupitelé o rozdělení nemovitostí do tří kategorií podle účelu jejich využití. Majitelům nemovitostí se tak bude od Nového roku různit koeficient pro výpočet daně z nemovitosti. Město odhaduje příjem do svého rozpočtu okolo 28 milionů korun. Nejde o částku navíc, pouze o dorovnání peněz, které městu naopak ubydou kvůli změně výše příjmu z hazardu.

„Rozdělili jsme nemovitosti do tří skupin, na zelené a zemědělské plochy, kde jsme nechali koeficient jedna. Dále pak na byty a rodinné domy, kde jsme stanovili koeficient dva, ale neznamená to, že v bytech zdražíme dvakrát. Místní koeficient, který bude zrušen, byl v okolních obcích i v Ostrově třeba 1,5 nebo 1,7 a nyní bude plošně dva, znamená to zdražení na bytovou jednotku v řádu desetikorun měsíčně," řekl místostarosta Jiří Netrh (Ostrov, můj domov). 

Vyhláška pro letošní rok kategorizovala nemovitosti i podle jejich umístění. To se v Ostrově od ledna 2025 změní, jediným kritériem rozdělení bude účel využití. „Třetí skupina jsou podnikatelé, u nich jsme se domluvili na koeficientu 3. Je stejný pro všechny podnikatelské subjekty. Ti, se kterými jsme měli jednání, navýšení rozumí," dodal Netrh. Do třetí kategorie nově patří i garáže a rekreační objekty. V případě garáží panuje v Ostrově podle starosty Lukáše Lercha (ODS) situace, kdy jich až 70 procent slouží spíše jako sklady než pro stání aut obyvatel. „Dochází k tomu, že jeden majitel má třeba deset garáží v jedné lokalitě a ty využívá ke komerčním účelům," uvedl starosta.

„Tím, že stát změnil rozpočtové určení daní, přijdou města o částky z daní z hazardu. Tento příjem měl Ostrov historicky ve výši okolo 20 milionů, už letos tato částka klesla o přibližně osm milionů korun, když nezapočteme inflaci. Do budoucna bude ten rozdíl ještě vyšší," uvedl Lerch. Podle něj byly původně příjmy města z daně z nemovitých věcí okolo osmi milionů ročně, pokud by koeficienty město neupravilo a ponechalo v současnosti platný vzorec, byl by příjem zhruba 11 milionů. „Ale náklady například na kompletní údržbu městské infrastruktury jsou okolo 50 milionů za rok, což je desetina ročního rozpočtu Ostrova. A tyto finance by městu v rozpočtu chyběly," dodal. Podle něj tedy nejde s vyššími koeficienty u daně z nemovitostí o navýšení městských příjmů, ale pouze o to se alespoň přiblížit stavu před změnou rozpočtového určení daní ze strany státu a být takříkajíc na nule.

O kategoriích nemovitostí a výši jednotlivých koeficientů se v Ostrově vedly na úrovni zastupitelstva dlouhé diskuse. Po jednom pracovním jednání a dvou zasedáních zastupitelů byl ale jediný návrh schválen. Pro plátce daně z nemovitosti se se změnou koeficientu ani kategorie nic nemění, o výši platby se dozvědí standardním způsobem ve standardním termínu.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky ČR, správa, daně, reality, Ostrov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Ostrově na Karlovarsku se zvýší daň z nemovitosti, nejvíce podnikatelům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.