Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Průměrná mzda v Karlovarském kraji vzrostla ve druhém čtvrtletí na 39 031 Kč

Průměrná hrubá mzda v Karlovarském kraji stoupla ve druhém čtvrtletí na 39.031 korun. Meziročně byla vyšší o šest procent, po započtení inflace, která činila 2,5 procenta, se reálná mzda zvýšila o 3,4 procenta. Byla stále nejnižší ze všech krajů. V Česku dosáhla ve druhém čtvrtletí průměrná hrubá mzda 45.854 korun, meziročně vzrostla o 6,5 procenta a po zohlednění vlivu inflace reálně stoupla o 3,9 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Meziroční nárůst o šest procent znamená, že si lidé v Karlovarském kraji vydělali o 2226 korun více než ve stejném období roku 2023. Vzhledem k tomu, že růst mezd byl v kraji nižší než celostátní průměr, pomyslné nůžky mezi nejnižšími mzdami v Karlovarském kraji a celostátním průměrem se dál rozevírají. Karlovarský kraj je jediným krajem, kde průměrná hrubá mzda nepřekračuje 40 000 korun.

Nejvyšší mzdy dostávají zaměstnanci v Praze, kde byla ve sledovaném období průměrná hrubá mzda 56 144 korun, a Středočeském kraji s průměrem 48 945 korun. V sousedním Plzeňském a Ústeckém kraji si lidé průměrně vydělají 43 014, resp. 42 801 korun.

V Karlovarském kraj je podle statistiků v současné době zhruba 81 400 zaměstnanců. To je přibližně o 400 lidí méně než ve stejném loňském období.

Mezikvartálně se průměrné mzdy v České republice v letošním druhém čtvrtletí zvýšily po očištění od sezonních vlivů o 1,4 procenta.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky platy, průměrná mzda, hrubá mzda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průměrná mzda v Karlovarském kraji vzrostla ve druhém čtvrtletí na 39 031 Kč  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.