Počasí dnes29 °C, zítra18 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Karlovarský kraj letos poprvé přispěje obcím na odstavná parkoviště

Karlovarský kraj podpoří vybudování odstavných parkovišť a útulen ve městech v Krušných horách. V prvním roce se o dotaci ucházela tři města a Destinační agentura Krušnohoří. Kraj těmto žadatelům celkově rozdělí téměř 1,4 milionu korun, řekl krajský radní Patrik Pizinger (Místní).

„Nově jsme letos zavedli dotační titul na úpravu například vstupů do tohoto území (Krušných hor) nebo na postavení nouzových nocležen. Chceme obcím nebo spolkům, které tam působí, nabídnout pomocnou ruku. Sešly se nám žádosti za 1,4 milionu. Výsledkem bude nová útulna a příprava několika vstupních parkovišť tam, kde nejčastěji staví cyklisté nebo v zimě lidé na běžky," řekl Pizinger.

Město Nejdek podle jeho místostarostky Pavlíny Schwarzové do poloviny října postaví s podporou krajských peněz parkoviště u volnočasového areálu v Limnické ulici. „Práce už u fotbalového a zimního stadionu probíhají, ale provoz v místě nijak omezen není. Zhotovitel pokládá na zem zatravňovací dlažbu. Parkoviště budou využívat nejen návštěvníci obou stadionů a přilehlých tenisových kurtů, ale do budoucna počítáme s jeho využitím pro rozšíření areálu. V plánu je vznik pumptracku a zpevněného běhacího oválu u požární nádrže, takzvaného koupaliště na Limnické," řekla.

Krajská dotace činila v tomto případě 600 tisíc korun z celkových téměř dvou milionů korun bez DPH, na něž parkovací plocha městskou kasu vyjde. Podle Schwarzové se město snaží dodržet přírodní ráz ploch kolem sportovišť tak, aby korespondovaly s okolní přírodou.

Odstavné parkoviště nejen pro turisty, cyklisty a běžkaře vybuduje také Jáchymov v Mathesiově ulici. Krajskou dotaci využije zatím na pořízení projektové dokumentace na parkovací plochu s veřejnými toaletami. Rovněž obec Horní Blatná uspěla se žádostí o dotační peníze na projektovou dokumentaci na výstavbu parkovišť v Lesní a Komenského ulici. Posledním žadatelem je Destinační agentura Krušnohoří, která získané prostředky použije na projekty ke dvěma útulnám na Stezce Českem v krušnohorských lokalitách Pernink a ve Sněžné u Kraslic.

Krušné hory nabízí návštěvníkům pestré možnosti aktivního i pasivního odpočinku. Karlovarský kraj podporuje v rámci Územní studie Krušné hory – západ budování chybějící infrastruktury. Také proto poskytuje městům a obcím či organizacím dotace na vybudování a údržbu zimních běžeckých tras. Díky tomu se za poslední čtyři roky téměř za 12 milionů korun zmodernizovala zimní technika, která Krušné hory udržuje. Z toho bylo zhruba 1,8 milionu proinvestováno letos. Další z krajských dotačních titulů přispívá na obnovu cyklostezek a cyklotras.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky ČR, správa, rekreace, Karlovarský, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj letos poprvé přispěje obcím na odstavná parkoviště  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.