Počasí dnes25 °C, zítra29 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Prezident Petr Pavel zahájí dvoudenní návštěvu Karlovarského kraje debatou s občany

Prezident České republiky Petr Pavel zahájí dnes odpoledne dvoudenní návštěvu Karlovarského kraje debatou s občany. Setká se s nimi v 18:00 v karlovarském Grandhotelu Ambassador - Národní dům. V pondělí se pak setká na několika místech s představiteli Karlovarského kraje a obcí.

Stěžejním tématem jednání se starosty z Karlovarského kraje bude například problematika sociálně vyloučených lokalit, strukturálních postižení kraje nebo vzdělávání. Starostové řady obcí v kraji i vedení Karlovarského kraje žádají vládu, aby pomohla zvrátit trend zaostávání Karlovarského kraje v mnoha oblastech. Tím spíše, že kraj patří mezi regiony, které budou muset projít náročnou ekonomickou transformací spojenou s odklonem od uhlí. I to může zhoršit sociální situaci obyvatel.

Prezident byl v tomto týdnu dva dny v Ústeckém kraji, kde absolvoval dva kulaté stoly, jedním z témat byly i sociálně vyloučené lokality. Na závěr návštěvy uvedl, že základním problémem sociálně vyloučených lokalit je jejich koncentrace do malého území, kdy 70 procent těchto lokalit je ve třech krajích.

Výsledky Agentury pro sociální začleňování ukazují, že loni v Česku přibylo obcí s takzvanými vyloučenými místy, kde žije vysoký podíl lidí s dávkami, v exekucích, bez práce či vzdělání. Nejčastěji se tyto obce nacházejí právě v Ústeckém a Karlovarském kraji, přičemž nejvážnější byla loni situace v Obrnicích na Mostecku. V aktuálním srovnávacím výzkumu Místo pro život, který provádí analytická agentura Datank, se pak Ústecký a Karlovarský kraj umístily na posledních místech. Výzkum mapuje kvalitu života obyvatel.

Prezident Pavel v prvním roce svého úřadování na Hradě navštívil všechny kraje kromě Ústeckého a Karlovarského, do nichž zavítal ještě před svou inaugurací. V Karlovarském kraji byl naposledy 4. září 2023, kdy na základní škole v Bukovanech zahájil nový školní rok. Předtím pobyl dva dny v Karlovarském kraji 15. a 16. února, kdy navštívil osm měst, setkal se se starosty, představiteli kraje, debatoval s občany i studenty, navštívil mateřské centrum či jednu z firem v chebském průmyslovém parku. V červenci s manželkou Evou přijeli do Karlových Varů na mezinárodní filmový festival.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky prezident Petr Pavel, návštěva prezidenta, prezident v Karlovarském kraji, prezident

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Petr Pavel zahájí dvoudenní návštěvu Karlovarského kraje debatou s občany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.