Počasí dnes25 °C, zítra29 °C
Pátek 28. června 2024  |  Svátek má Lubomír
Bez reklam

Karlovarský kraj dokončuje zabezpečení budov středních škol

Karlovarský kraj dokončuje zabezpečení budov krajských středních škol. V poslední etapě se instalace zabezpečovacích opatření týká zbývajících pěti škol z necelých 40, které kraj spravuje. V průběhu letních prázdnin chce kraj rovněž uvést do provozu komplexní krajský informační svolávací systém, řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

„Školy jsou zabezpečovány tak, aby byly zabezpečeny proti vstupu cizích osob, aby byl monitorován jak prostor uvnitř, tak v jejich okolí. Zároveň se jedná i o instalaci vstupních zařízení v podobě turniketu. Celý tento projekt je financován z rozpočtu Karlovarského kraje," uvedl hejtman. Kromě instalace technických bezpečnostních prvků, jako je právě kamerový systém, senzory nebo vstupní turnikety na čipové karty, plánuje kraj během letních prázdnin uvést do provozu i takzvaný krajský informační svolávací systém.

Bude sloužit krajským příspěvkovým organizacím, zejména právě školám. Zajistí informování a vyrozumění příjemců během několika vteřin při mimořádné události. Podle Kulhánka je výhoda v komplexnosti a možnosti členit příjemce zpráv podle kategorií. Karlovarský kraj uzavřel o provozování systému smlouvu na dva roky, začít fungovat by měl s novým školním rokem.

Na poslední, osmou etapu zabezpečování školských zařízení vyčlenil kraj ze svého rozpočtu 310 tisíc korun. Týká se Gymnázia v Aši, Střední průmyslové školy v Ostrově, Prvního českého gymnázia v Karlových Varech, Integrované střední školy v Chebu a Základní a střední školy ve Vančurově ulici v Karlových Varech.

Projekt zabezpečení středních škol, jejichž je Karlovarský kraj zřizovatelem, má osm etap, přičemž prvních sedm etap se uskutečnilo v letech 2017 až 2023. V letošním roce projekt škončí.

Otázka bezpečnosti žáků, studentů a pedagogů je po loňských tragických událostech na pražské Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kdy ozbrojený muž zavraždil 14 lidí a dalších 25 zranil, stále aktuální. Karlovarský kraj začal s projektem zabezpečení škol před zhruba osmi lety. Tehdejší vedení reagovalo na jinou tragickou událost ve Žďáru nad Sázavou, kde psychicky nemocná žena napadla studenty a jednoho zabila. Do zabezpečování školských zařízení se zapojila i některá města, například v základních školách v Sokolově nechalo město nainstalovat bezpečnostní systémy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, školy, Karlovarský kraj, zabezpečení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj dokončuje zabezpečení budov středních škol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.