Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Celoplošnou deratizaci chystá město Sokolov, uskuteční se letos na podzim

Kvůli zvýšenému výskytu potkana obecného schválilo městské zastupitelstvo v Sokolově vydání obecně závazné vyhlášky, která nařizuje provedení speciální ochranné deratizace. Ta se uskuteční v říjnu a v listopadu letošního roku na území celého města.

„Vyhláška ukládá majitelům nemovitostí povinnost zajistit provedení speciální ochranné deratizace ve svých objektech. Tuto službu může zajistit pouze firma s oprávněním. Pro Sokolov ji zajišťuje společnost Myšáci s.r.o., na kterou se mohou obracet i obyvatelé města. O deratizaci musí podnikající fyzická nebo právnická osoba následně předložit protokol o jejím provedení a průběhu. V případě bytových domů je nutné doložit potvrzení o provedení deratizace, u rodinných domů postačí čestné prohlášení. Město zajistí deratizaci na všech svých veřejných prostranstvích a ve všech svých objektech,“ informuje na svém webu město Sokolov.

Lokální deratizace se v Sokolově provádí průběžně každý rok, zpravidla na základě hlášení od občanů. Ti mohou své podněty sdělit městskému úřadu či přímo Odboru správy majetku. Všechna hlášení, včetně fotodokumentace, jsou zasílána Odboru správy majetku, který má přehled o současné situaci a místech se zvýšeným výskytem hlodavců.

Každým druhým rokem zajišťuje Odbor správy majetku rozsáhlejší deratizaci včetně pravidelných kontrol v oblastech, kde je potvrzený pravidelný zvýšený výskyt hlodavců. Týká se to hlavně okolí domů, popelnicových stání, travnatých ploch a okolí kanalizačních šachet.

Jak vlastně celoplošná deratizace probíhá? Po průzkumu města položí deratizátoři ve vytipovaných lokalitách návnady do nor od potkanů nebo vybraných kanálů a vpustí. Nory se následně přikryjí hlínou nebo listím kvůli zakrytí nástrah. Pokud jsou nástrahy pokládány na volném prostranství, například na břehu řeky, jsou uloženy v uzamčených staničkách, které zabrání kontaktu nástrah s dětmi, psy nebo dalšími necílovými druhy. Zároveň se na místě umístí cedule s upozorněním na prováděnou deratizaci.

Po týdnu se nástrahy zkontrolují a podle množství odebraných nástrah se znovu doplní nebo se v případě, že jsou nedotčené, přemístí nebo odeberou. Další doplnění nástrah se provádí do dvou týdnů od kontroly. V případě tzv. úžeru se v deratizaci pokračuje znovu. Celoplošná deratizace na základě veřejně závazné vyhlášky byla v Sokolově naposledy prováděna v letech 2008 a 2017.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky plošná deratizace, likvidace hlodavců, potkani, přemnožení potkanů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celoplošnou deratizaci chystá město Sokolov, uskuteční se letos na podzim  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.