Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Lázeňské hotely v ČR loni ubytovaly 926 000 hostů. Nejvíce jich přijelo do Karlovarského kraje

Lázeňské hotely v Česku loni ubytovaly téměř 926 000 hostů, meziročně zhruba o deset procent více. Nárůst hotely zaznamenaly také ve srovnání s rokem 2019 před koronavirovou pandemií, činil asi 5,2 procenta. Nejvíce lázeňských hostů dorazilo do Karlovarského kraje.

V lázeňských zařízeních loni převažovali domácí hosté, bylo jich 60 procent. Počet cizinců byl sice proti roku 2022 vyšší o 31 procent, ve srovnání s rokem 2019 ale chybělo asi 3,5 procenta zahraničních turistů. "Pokud jde o počet příjezdů a přenocování v lázeňských ubytovacích zařízeních, jednoznačně vede Karlovarský kraj. Z celkového počtu přenocování tvoří téměř 70 procent. V případě cizinců je to dokonce téměř 95 procent," uvedl ředitel agentury CzechTourism František Reismüller.

Po Karlovarském kraji, kde se ubytovalo přibližně 636 000 hostů, s velkým odstupem následoval Zlínský kraj. Do lázeňských hotelů tam přijelo zhruba 52 000 lidí, další Olomoucký kraj přivítal asi 46 000 turistů.

Ze zahraničních hostů loni převažovali Němci, bylo jich 251 000. Druhou nejpočetnější skupinou byli se 14 000 Slováci, následovali Ukrajinci, Poláci a Rakušané. Rusů, kteří dříve patřili k nejčastějším hostům v lázeňských hotelech, přijelo 4000. V roce 2013 před ruskou anexí poloostrova Krym se jich ubytovalo 104 000, v roce 2019 už 61 000.

"Lázeňské resorty často vyhledávají též bonitní turisté z arabských zemí. Proto klademe velký důraz na podporu spuštění linek ze vzdálených, ale i z alternativních trhů. Už nyní pozorujeme, že naše lázně profitují z přímého leteckého spojení Praha-Dubaj. Pozitivně se podepsalo také spuštění spojení z Tchaj-wanu v loňském roce," řekl Reismüller.

V červnu letošního roku společnost Hainan Airlines podle Reismüllera obnoví přímé spojení Prahy s pevninskou Čínou. Dnes mělo v Karlových Varech přistát první letadlo na lince s Tel Avivem. Zájem o letenky ale nenaplnil očekávání. Letiště Karlovy Vary bude proto jednat s tour operátorem, který lety zajišťuje, informovalo ve středu v tiskové zprávě.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky lázně, klienti lázní, hoteloví hosté, lázeňská klientela, návštěvníci lázní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lázeňské hotely v ČR loni ubytovaly 926 000 hostů. Nejvíce jich přijelo do Karlovarského kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.