Počasí dnes28 °C, zítra23 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Kvůli suchu a větru hrozí v kraji nebezpečí vzniku požárů

V Karlovarském kraji hrozí od noci na úterý kvůli suchému a větrnému počasí zvýšené riziko vzniku a šíření požárů. Výstraha platí do noci na čtvrtek, je ale možné, že bude prodloužena. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Upozornění na možné požáry platí pro všechny části Karlovarského kraje. „Vzhledem k delšímu období bez deště a předpovídanému mírnému a postupně až čerstvému větru místy s nárazy přes 50 kilometrů za hodinu hrozí v úterý a ve středu zvýšené riziko vzniku a šíření požárů pro většinu území Čech a západ Moravy,“ uvedli meteorologové.

Výstraha zatím platí do čtvrteční noci, ČHMÚ ale uvedl, že není vyloučeno, že bude výstrahu prodlužovat.

Z předpovědi, kterou zveřejňují vědci na webu FireRisk, bude riziko šíření požárů v některých částech Česka až do pátku na nejvyšším stupni. Vedle větrného počasí to odůvodňují nízkou vlhkostí dříví a klestí v lese. Nejhorší situace bude v severních Čechách a severní polovině středních Čech, v některé dny bude nejvyšší riziko i v jihovýchodní části Moravy či části jižních Čech. Na podstatné části zbývajícího území bude riziko šíření požáru na druhém nejvyšším stupni, řekl klimatolog Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR - CzechGlobe.

Odborníci s ohledem na uvedené riziko nabádají obyvatele k tomu, aby nerozdělávali oheň v přírodě, nevypalovali trávu a neodhazovali cigaretové nedopalky na zem. Zároveň by se podle nich měli řídit vyhláškami a zákazy, které mohou města k suchu a nebezpečí požárů vydat. Vysoké požární riziko má podle předpovědi klesnout v sobotu díky dešťům. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky ČHMÚ, počasí, výstraha, požáry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli suchu a větru hrozí v kraji nebezpečí vzniku požárů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.