Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Cenu prezidenta festivalu Karlovy Vary letos dostane herec Ivan Trojan

Cenu prezidenta filmového festivalu Karlovy Vary za mimořádný přínos české kinematografii převezme na letošním 58. ročníku herec Ivan Trojan. Křišťálový globus převezme jeden z nejobsazovanějších českých filmových, televizních a divadelních herců v závěru festivalu, který se uskuteční ve dnech 28. června až 7. července.

Při příležitosti jeho ocenění festival uvede film Karamazovi a v rámci doprovodného programu se v Karlovarském městském divadle uskuteční mimořádné představení monodramatu Žáby, které pro Trojana k jeho 60. narozeninám, jež oslaví 30. června, napsal a režíruje jeho dvorní autor Petr Zelenka. Hra měla premiéru letos 19. dubna v Dejvickém divadle.

Za titulní roli v dramatu Oblomov získal Trojan v roce 2000 Cenu Thálie, za úlohu v představení Dejvického divadla Ucpanej systém pak v roce 2012 Cenu Alfréda Radoka a za roli ve hře Petra Zelenky Fifty Cenu divadelní kritiky 2022. Je sedminásobným držitelem Českého lva.

„Ivan (Trojan) je můj kamarád, takže by si někteří mohli myslet, že je v tom nějaká protekce. Ale on patří nejen k nejobsazovanějším českým filmovým a divadelním hercům, ale je držitelem sedmi Českých lvů a čtyř nominací. Jednu má i za film Karamazovi," uvedl prezident festivalu Jiří Bartoška.

Trojan se dlouhodobě věnuje také rozhlasovému herectví a dabingu. V mateřském Dejvickém divadle si vyzkoušel post režiséra. Je patronem neziskové organizace Klub nemocných cystickou fibrózou, jejíž program mimo jiné prezentoval na loňském ročníku festivalu v Karlových Varech a v jejíž prospěch se účastní řady charitativních sportovních akcí.

Pro film jej objevil režisér David Ondříček, role neurotického Ondřeje v jeho komedii Samotáři vynesla Ivanu Trojanovi první nominaci na Českého lva. Od té doby se Trojan nejen pravidelně objevuje na filmovém plátně i na nominačním listu výročních filmových cen ČFTA Český lev.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Česká televize

Štítky ČR, film, festival, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cenu prezidenta festivalu Karlovy Vary letos dostane herec Ivan Trojan  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.