Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Populární historická štola Johannes u Božího Daru zahájí jubilejní sezonu 1. května

Historická štola Johannes u Božího Daru na Karlovarsku zahájí desátou návštěvnickou sezonu 1. května. Unikátní důlní dílo, které je součástí Hornické krajiny Krušnohoří/Erzgebirge, si bude od května do září připomínat pět let od zápisu na seznam světového dědictví UNESCO.

Přípravy na otevření začaly na Zlatém kopci v polovině dubna. "Do krušnohorského podzemí se vydají 1. května první zájemci v doprovodu našich zkušených průvodců labyrintem chodeb, které horníci razili želízkem a mlátkem před staletími centimetr po centimetru. My po zimě, byť letošní byla hodně mírná, pečlivě kontrolujeme hlavní trasu i boční chodby či dobývky, opravujeme výdřevy a žebříky a provádíme další revizní práce," řekla Blanka Nováková, jednatelka Služeb Boží Dar, které štolu provozují.

Návštěvníci si v důlním díle mohou vybrat ze dvou prohlídkových okruhů, ze základní či velké trasy v časovém rozpětí od 1,5 do 2,5 hodiny. Štola nabízí také prohlídky pro školní skupiny během školních výletů. Krušnohorské podzemí je živou učebnicí geologie, mineralogie, historie, ale také technologie. Krušné hory jsou světově uznávanou lokalitou svými průkopnickými těžebními technologiemi, včetně inovací ve vodním hospodářství, těžbě a zpracování rudy. Technologické novinky z Krušných hor hrály zásadní roli při vzniku těžebního průmyslu v Evropě i mimo ni.

Nominace hornické krajiny Erzgebirge/Krušnohoří byla výsledkem mnohaleté spolupráce české a saské strany, která začala už v roce 1998. Zápis na seznam UNESCO se týká 22 lokalit - pěti na české straně a 17 na německé. V Česku jde o Hornickou kulturní krajinu Jáchymov, Hornickou kulturní krajinu Abertamy-Boží Dar-Horní Blatná, Hornickou kulturní krajinu Krupka, vrch Mědník a Rudou věž smrti u Ostrova. Region podává svědectví o vlivu české a saské těžby rud pro rozvoj důlních a dalších souvisejících technologií.

V jubilejní sezoně se návštěvníci mohou těšit na další doprovodné akce se soutěžemi. Oslavy pátého výročí zápisu na seznam světového dědictví UNESCO vyvrcholí 27. července na Božím Daru při oslavách Anenské poutě.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Boží Dar

Štítky hornická památka, Johannes, důlní dílo, historická štola, zahájení sezony

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Populární historická štola Johannes u Božího Daru zahájí jubilejní sezonu 1. května  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.