Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Evropská unie v Karlovarském kraji pomohla změnit dopravu, obnovit památky i nemocnice

Pomoc Evropské unie (EU) slabším novým členům v Karlovarském kraji přispěla ke změně dopravy, obnově památek a modernizaci nemocnic. Z projektů podpořených dotacemi, které do kraje z EU za 20 let členství Česka přišly, lidé asi nejčastěji, často každodenně, využívají obchvaty, které má už většina větších měst v kraji. Dotace z EU ale také zachránily některé už téměř rozpadlé památky, jako například klášter v Teplé. Některé projekty, na které mohla EU přispět, ale zůstaly jen na papíře nebo skončily v samém zárodku, jako například technologický park ve Velké Hleďsebi.

Obchvaty z evropských peněz mají například Cheb, Mariánské Lázně, Hroznětín či Hranice. Šlo přitom u každého obchvatu o stovky milionů korun. Podle bývalého primátora Karlových Varů a současného hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka (za STAN) ale nešlo jen o odklonění dopravy z center měst. „Obecně to platí pro dopravní infrastrukturu, protože nejde jen o obchvaty, ale i o spousta místních komunikací v obcích, které byly placeny z evropských peněz, jsou to krajské komunikace, celá D6 je placená z evropských peněz. Je to i letiště, která má ambice sáhnout si na evropské peníze. Druhý výrazný symbol je zdravotnictví, protože obrovská pomoc z Evropské unie jde do rozvoje zdravotnictví, zejména do Karlovarské krajské nemocnice," řekl Kulhánek.

Ačkoli se ještě v roce 2009 uvažovalo o tom, že kraj postaví novou krajskou nemocnici takzvaně na zelené louce poblíž dálnice D6, nakonec ze záměru sešlo a nemocnice zůstaly na svých místech. Přesto se jejich podoba za 20 let změnila k nepoznání. Za miliardy korun se zmodernizovaly pavilony, postavily nové a zejména nakoupily přístroje špičkové úrovně.

Symbolem plnohodnotného návratu do Evropy byla i snaha vrátit se k tradicím a historii. To se týkalo zejména památek, z nichž některé byly už téměř před zhroucením. Asi nejvýznamnějším příspěvkem Evropské unie k záchraně historického dědictví v Karlovarském kraji byla obnova kláštera v Teplé na Chebsku, která stála zhruba půl miliardy korun, z čehož valnou část tvořila dotace z EU.

I v Karlovarském kraji ale byly projekty, které se i přes velké ambice nerealizovaly. Například vědecko-technologický park v bývalých kasárnách Klimentov ve Velké Hleďsebi na Chebsku se měl začít stavět v roce 2010, a to s podporu evropských fondů. Projekt ale selhal, nenašel se partner a ani kraj tehdy nechtěl do projektu kvůli rizikům vstoupit. Investice, která měla stát až 750 milionů, se tak zastavila a obec nakonec tratila na penězích, které dala do přípravných prací.

Na papíře zůstal i vědecko-technický park v areálu Krajského úřadu Karlovarského kraje, který byl také těsně před zahájením a měl rovněž čerpat zdroje z EU. Jenže na investici se v roce 2013 nedohodla tehdejší krajská koalice a projekt se zastavil. Jenže v tomto případě se kraj k základnímu projektu vrací a plánuje v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace objekt s podobným účelem nakonec postavit. Bude to Karlovarské inovační centrum. Penězi opět pomůže Evropská unie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, EU, hospodářství, silnice, památky, nemocnice, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evropská unie v Karlovarském kraji pomohla změnit dopravu, obnovit památky i nemocnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.