Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Cheb znovu usiluje o titul Historické město roku, postoupil do finále

Cheb znovu usiluje o titul Historické město roku, vyhrál krajské kolo soutěže a postoupil do celostátního finále. Na opravy památek ve svém majetku v roce 2023 vydalo město 24 milionů korun a dalšími dvěma miliony přispělo na opravy památek v soukromém vlastnictví, řekla mluvčí chebské radnice Simona Liptáková.

Cheb získal titul už v roce 2015. V soutěži, kterou organizuje Sdružení historických sídel měst Čech, Moravy a Slezska, se hodnotí péče o památkové rezervace a památkové zóny v předešlém roce. Z Karlovarského kraje se do soutěže letos přihlásil i Horní Slavkov.

V loňském roce Cheb například opravil městské opevnění u Chebského hradu a areálu Krajinky podél řeky Ohře nebo třeba měšťanské domy č. p. 496, 498, domy na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad 39, 37 i ikonickou soustavu historických domů Špalíček, kde byly restaurovány nálezy, vyměněna okna a stavebně upraveny vnitřní prostory pro potřeby kanceláří pro město Cheb. Na Nové radnici na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad město restaurovalo zvony na věži a instalovalo k nim elektromagnetická kladiva.

V roce 2023 byla také zpřístupněna další část expozice na Chebském hradě po rekonstrukci, která trvala od roku 2018 do roku 2022. Jde o prostory jihovýchodního bastionu, kde vznikla nová stálá výstava militarií, tedy vojenské výzbroje a výstroje od raného středověku do období napoleonských válek.

Kromě samotné péče o památky Cheb dává nemalé prostředky i do udržování vzhledu města včetně historického centra. Jen na údržbu zeleně dává zhruba 25 milionů korun.

Cena Historické město roku za rok 2023 bude vyhlášena a předána 18. dubna na slavnostním setkání v Praze, které je zároveň oslavou Mezinárodního dne památek a sídel.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Cheb

Štítky ČR, památky, správa, Cheb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb znovu usiluje o titul Historické město roku, postoupil do finále  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.