Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Češi si o Štědrém dnu rekordně přáli přes sociální sítě, méně si volali

Češi letos na Štědrý den opět rekordně využívali sociální sítě, což dokládá meziroční nárůst přenosu dat o desítky procent. Počet telefonních hovorů i zaslaných SMS textových zpráv proti loňsku klesl. Největší datový provoz byl po 21:15. Vyplývá to z dnešních informací operátorů.

"Češi o Štědrém dnu odeslali textových SMS méně než v předchozích letech. A stejně je to i s voláním. Naopak setrvale roste objem datového provozu, což dokládá i meziroční růst přenosu dat o 25 procent," uvedla mluvčí O2 Veronika Zachariášová. Počet hovorů klesl proti loňskému roku o tři procenta a počet odeslaných SMS o 17 procent. "Datový provoz stoupá každoročně. Proti roku 2018 jsme na Štědrý den zaznamenali osminásobný nárůst objemu přenesených dat. Vánoce a Nový rok ale už nejsou nejvytíženější dny v síti z hlediska volání a textování," podotkla.

Datový provoz o Štědrém dnu v síti T-Mobile meziročně vzrostl téměř o 24 procent, řekla ČTK šéfka komunikace společnosti Patricie Šedivá. Hodina nejvyššího datového provozu zůstává stejně jako loni mezi 21:15 až 22:15. Volalo se o 5,5 procenta méně než v předchozím roce, celkem se uskutečnilo 7,8 milionu hovorů. Nejvytíženější byl čas mezi 10:00 až 11:00, kdy se uskutečnilo přes 1,7 milionů hovorů. Pro srovnání nejvytíženější den z pohledu volání v síti T-Mobile byl 4. září 2023, tedy první školní den, kdy se uskutečnilo 17,4 milionu hovorů.

Síť Vodafonu během letošního Štědrého dne spojila podle mluvčí Charloty Dědkové 11,2 milionu hovorů a přenesla přes pět milionů textových zpráv. Využití datových služeb vzrostlo proti loňskému roku o 55 procent, což podle ní potvrzuje výrazný trend posledních let, kdy se komunikace přesouvá do internetových aplikací. Ačkoliv počet SMS každoročně klesá, stále je během Štědrého dne nejvyšší z celého roku. V případě hlasových hovorů a objemu přenesených dat už ale vánoční období lze srovnat i s běžným provozem.

Počet hlasových hovorů u Vodafonu proti loňsku klesl o šest procent. Obecně je během Štědrého dne podobný jako o běžném víkendu. V hlasovém provozu jsou výjimečné zejména dny s vysvědčením, pololetním i závěrečným, a začátek školního roku. Vedle sdělování výsledků a zážitků může být důvodem také domlouvání odvozu ze školy. Ačkoliv využití klasických SMS každoročně klesá, letos zhruba o 17 procent, na Štědrý den síť Vodafonu i letos přenesla nejvíce textových zpráv z celého dosavadního roku. Stejně jako loni bylo i letos ze zahraničních SIM karet připojených nejvíce těch ukrajinských. Taktéž nejvíce hovorů do zahraničí se uskutečnilo na Ukrajinu, dodala Dědková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Štědrý den, SMS, sociální síť, Vodafone, T-Mobile

Češi si o Štědrém dnu rekordně přáli přes sociální sítě, méně si volali  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.