Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Západočeské hasiče zaměstnává počasí, ne požáry stromků či adventních věnců

Řada západočeských řek má stále po deštích a tání sněhu vzedmuté hladiny. Třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity od Štědrého dne stále platí na Ohři v Karlových Varech - Drahovicích. V Karlovarském kraji je na druhém stupni Bystřice v Ostrově a Ohře na výtoku z nádrže Skalka. V Plzeňském kraji dnes ráno stoupla hladina Otavy v Rejštejně a později i v Sušici. Počasí zaměstnává v obou krajích hasiče, kteří mají denně desítky výjezdů, především odstraňování spadlých stromů, čerpání vody a odstraňování nebezpečných stavů. Štědrý večer se na západě Čech obešel bez požárů souvisejících s Vánocemi, informovali hasiči.

První povodňové stupně platí podle meteorologů v Karlovarském kraji na Svatavě ve Svatavě a v Kraslicích a na Teplé v Tepličce. V Plzeňském kraji dosáhly prvního stupně šumavské řeky Vydra na Modravě a Křemelná ve Stodůlkách, dále Radbuza ve Staňkově, ve Lhotě a na nádrži České údolí, Mže na nádrží Lučina a ve Stříbře a Úterský potok v Trpístech, zvýšené průtoky se následně projevily i na Berounce, která má první stupeň v Plzni - Bílé Hoře a v Liblíně

V Plzeňském kraji řešili hasiči na Štědrý den 111 událostí. "V naprosté většině šlo o popadané stromy, patnáctkrát čerpání vody ze sklepů a pozemků, jedna dopravní nehoda a dva požáry menšího rozsahu. Ani jeden nesouvisel s Vánocemi," uvedli na síti X. Dnes už mají 17 ukončených zásahů, všechny v kategorii technické pomoci. V jednom případě čerpali na šumavském Špičáku vodu, ostatní výjezdy byly k popadaným stromům.

Také hasiči v Karlovarském kraji stále sledují hladiny vodních toků a řešili desítky lokálních událostí. Mimo jiné bylo potřeba jen v sobotu večer připravit na použití 2000 pytlů s pískem. V neděli dopoledne a odpoledne přijali na tísňovou linku na pět desítek žádostí o pomoc, nejčastěji o čerpání vody ze zatopených prostorů. Čerpali například vodu v Mírové a chránili domy ve Svatavě. Na několika místech s velmi nízkým břehem se vylila z koryta i řeka Ohře.

"V průběhu předvánočních dní i samotného začátku vánočních svátků jsme nezasahovali nikde u požáru způsobeného vánočními ozdobami či svíčkami na adventních věncích. Každý rok evidujeme jednotky případů požárů vánočních stromků, letos zatím ani jeden," uvedli na síti X.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky ČR, počasí, záplavy, hasiči, Karlovarský, Plzeňský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Západočeské hasiče zaměstnává počasí, ne požáry stromků či adventních věnců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.