Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Karlovarští hasiči ráno zachránili na člunu pět lidí před stoupající Ohří

Pět lidí zachránili hasiči dnes ráno ze zahrádkářské kolonie v karlovarské městské části Doubí. Odvezli je na člunu. Z chaty využívané k trvalému bydlení volali ráno lidé, že jim voda ze stoupající hladiny Ohře zaplavila prostor kolem chaty a je už i v chatě, řekl dnes mluvčí karlovarských hasičů Martin Kasal. Kvůli řekám, které po dešti a tání sněhu dosáhly povodňových stupňů, zasahují hasiči v Karlovarském kraji už od soboty.

Hasiči přijali před 7:30 telefonát na tísňové lince od lidí ze zahrádkářské kolonie. "Oznámili, že nemají možnost se bezpečně dostat pryč z chaty a zároveň že u nich je jedna osoba nevidomá. Hasiči ze zatopené oblasti na člunu zachránili celkem pět osob, jednalo se o osoby, které chaty v této oblasti využívají k trvalému bydlení," řekl Kasal. Městská policie převezla zachráněné do Armády spásy, která se o ně postará.

"Jinak situace v kraji je téměř neměnná, výhled podle meteorologů je ale příznivý, očekává se kulminace. Obecně je možné říct, že nikde se situace výrazně nezhoršuje. Monitorujeme především řeku Ohři, na několika místech, například v zahrádkářských kolonií na břehu řeky v Sokolově, Lokti a Karlových Varech je voda mimo koryto," uvedl Kasal.

Už v noci hasiči v evakuovali devět lidí z jednoho domu v obci Mírová, kde se Chodovský potok vylil z koryta. Deset lidí museli evakuovat v osadě Luh u Svatavy, kde začala obyvatele ohrožovat řeka Svatava. V obou případech se o evakuované postarala obec.

V Karlovarském kraji je na třetím povodňovém stupni Ohře v Drahovicích, druhé stupně má Svatava v Kraslicích, Bystřice v Ostrově, Teplá v Tepličce a Ohře na výtoku z nádrže Skalka. Na dalších místech jsou první povodňové stupně.

V Plzeňském kraji mají dnes hasiči za sebou desítky zásahů charakterizovaných jako technická pomoc - nejčastěji odstraňování stromů, nebezpečných stavů a čerpání vody. Druhé povodňové stupně jsou na Mži ve Stříbře a na Radbuze ve Staňkově. Další řeky mají první stupeň, například na Šumavě hladiny pomalu klesají.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky ČR, počasí, hasiči, energie, záplavy, Karlovarský, Plzeňský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarští hasiči ráno zachránili na člunu pět lidí před stoupající Ohří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.