Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kam správně vylít olej nebo sádlo po smažení kapra? Ideálně do plastové lahve a pořádně zašroubovat

Na Štědrý den má většina českých domácností večeři, kterou si připraví smažením. Ať už to je kapr, jiná ryba, vepřový nebo kuřecí řízek, vegetariáni si dají třeba smažený sýr. V této souvislosti je na místě upozornit na to, kam se olej či sádlo z pánve nebo fritézy vyleje. Kdybychom vysmažený tuk vylili do dřezu, tedy do kanalizace, pak by mohl úplně zkolabovat provoz čistíren odpadních vod.

„Tuk je využitelnou surovinou, která se ještě dá dále využít. Dají se z něj vyrobit další užitečné věci. A pokud použitý tuk skončí tam, kde nemá, tak může způsobit velké problémy," upozorňuje Katarína Ruschková, vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu. 

Kam tedy s použitým tukem? Podle Ruschkové jedlý použitý olek patří do speciálních nádob. Ty jsou například rozmístěné i po Jihlavě.  „Teď jsme jich ještě dalších 30 přidali. V tuto chvíli jich máme kolem 60 a budeme přidávat další," zmínila Ruschková s tím, že použitý olej se dá odevzdat i do tří jihlavských sběrných dvorů.  

Takto odložený olej si odveze specializovaná firma a dále ho ještě zpracuje. Je však důležité, aby použitý tuk lidé do zmíněných nádob odevzdali v uzavřených plastových lahvích. „Je to velmi důležité, proto je třeba to zdůraznit, protože pak přijde obsluha té nádoby, vyndá z ní láhev a přendává je pak do další nádoby, ze které se pak tuky dále využívají. A ve chvíli, kdy se tam hodí skleněná láhev, která se rozbije, nebo láhev, co je špatně zavřená a otevře se, tak se ten olej vylije, znečistí se a je velmi problematické s tím nakládat," vysvětluje vedoucí jihlavského životního prostředí. 

Použitý olej pak putuje do rafinerie, kde se dále zpracovává. 

Velký problém po Štědrém večeru 

Co udělá tuk v případě, že jej vylijeme do dřezu? „Jak asi všichni víme, tuk je lehčí než voda, proto plave nahoře. Navíc třeba řada z nás nesmaží na oleji, ale třeba na sádle nebo na jiném tuhém tuku, který pak v kanalizaci ztuhne a dokáže vytvořit takový špuntík. A ten pak kanalizaci zacpe. A dokážete si představit, co se stane, když na Štědrý večer všichni dosmaží a vylili by to do odpadu, tak na čistírně odpadních vod způsobí těžké chvilky," říká závěrem Ruschková. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky olej, tuk, smažení, nádoba, odpad, kanalizace, Jihlava

Kam správně vylít olej nebo sádlo po smažení kapra? Ideálně do plastové lahve a pořádně zašroubovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.