Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Chebu stoupne cena tepla v příštím roce jen o zvýšenou DPH

Cena tepla, které dodává napůl městská společnost Terea v Chebu, v příštím roce stoupne o vyšší daň z přidané hodnoty. DPH v příštím roce u tepla vzroste ze současných deseti procent na 12 procent. Samotná cena tepla bez DPH zůstane stejná jako v letošním roce. Současných 1170 korun bez DPH za gigajoule bude platit i v příštím roce, spolu s 12procentní daní to bude dělat 1310,40 korun za gigajoule. Jde ale o předběžnou cenu, definitivní vyúčtování bude až na konci příštího roku.

"Cena předběžná na rok 2024 je stejná, jako byla v roce 2023. Dlouho jsme čekali se všemi vstupy, ale o zhruba 40 procent se zvedá cena za rezervovanou přepravní kapacitu u plynárenské společnosti. To neznamená, že když máme cenu stejnou jako v letošním roce, že bychom zdražili. Ale po připočtení větší daně z přidané hodnoty zaplatí lidé o dvě procenta více," uvedl jednatel společnosti Terea Vojtěch Lapáček

Zatímco ceny plynu na trzích v poslední době klesly, vyšší platby za dodávku plynu je zase vykompenzovaly. Výsledkem je tak stejná cena jako letos. Podle Lapáčka je cena v Chebu nižší než u mnoha tepláren, které rovněž využívají k vytápění plyn.

Pro společnost Terea ale nastaly v poslední době i další negativní faktory, které mohou ovlivnit výslednou cenu tepla. Část peněz si firma vydělala dodávkou elektřiny do sítě z vlastních kogeneračních jednotek. Jenže výkupní ceny v průběhu dne nyní natolik kolísají, že v brzkém odpoledni, tedy v době, kdy jedou naplno solární a větrné elektrárny, je výkupní cena blízká nule nebo dokonce záporná.

Podle Lapáčka tak bude firma hledat možnosti, jak elektřinu v době, kdy se jí nevyplatí prodávat, využít efektivněji. Například by mohlo jít o pořízení elektrického kotle na ohřev vody, který by část ohřevu převzal. Jak podotknul jednatel Terey, je to opatření, které by ještě před dvěma lety bylo stěží myslitelné, protože vytápění elektřinou bylo nejdražší.

Terea, v níž má město Cheb padesátiprocentní podíl, v letošním roce očekává hrubý zisk zhruba 28 milionů korun, po zdanění okolo 20 milionů. Jde ale zatím jen o odhad.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky cena tepla, zdražení tepla, cena tepla v Chebu

V Chebu stoupne cena tepla v příštím roce jen o zvýšenou DPH  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.