Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Počet obyvatel Karlovarského kraje se za tři čtvrtletí zvýšil na necelých 295 tisíc

Počet obyvatel v Karlovarském kraji se za první tři čtvrtletí letošního roku zvýšil o 1158. Lidí ale přibylo jen na Chebsku, na Sokolovsku a Karlovarsku se počet obyvatel snížil. V kraji žilo k 30. září 294 753 lidí. Počet obyvatel České republiky se za devět měsíců do září zvýšil zhruba o 54 700 na 10,88 milionu. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Za nárůstem počtu obyvatel je výhradně stěhování. Přirozený úbytek, tedy více zemřelých než narozených, byl ve všech okresech Karlovarského kraje.

Nové obyvatele kraje láká jednoznačně Chebsko. Za tři čtvrtletí se sem přistěhovalo 3820 lidí, zatímco odešlo 2110 lidí. Celkově se tak stěhováním počet obyvatel okresu navýšil o 1710. Přirozenou cestou se ale počet obyvatel snížil o 271 lidí. Celkově tak na Chebsku přibylo za devět měsíců letošního roku 1439 lidí. Relativní přírůstek stěhováním, tedy počet přistěhovalých na 1000 obyvatel, byl na Chebsku vůbec nejvyšší ze všech okresů České republiky (24,4 lidí na 1000 obyvatel), blíží se mu jen Tachovsko.

Na Karlovarsku byl také přírůstek stěhováním pozitivní, o 334 lidí více se přistěhovalo, než z okresu odešlo. Jenže přirozený úbytek byl vyšší, o 388 lidí více zemřelo, než se narodilo. Celkem se tak počet obyvatel Karlovarska snížil o 54. I Karlovarsko je v Česku na prvním místě, má nejvyšší relativní přirozený úbytek, a to 4,5 člověka na 1000 obyvatel.

Saldo v přirozeném přírůstku a stěhování mělo Sokolovsko. Přirozenou cestou se počet obyvatel snížil o 175 a stěhováním o dalších 52 lidí. Celkem se tak počet obyvatel Sokolovska snížil o 227 lidí.

Celkem se za tři čtvrtletí letošního roku v Karlovarském kraji živě narodilo 1630 dětí. Za stejnou dobu pak zemřelo 2464 lidí. Celkem tak byl přirozený úbytek 834 lidí. Stěhováním se počet obyvatel zvýšil o 1992 lidí.

Za devět měsíců letošního roku v Karlovarském kraji 1127 párů vstoupilo do manželství. Rozvodem skončilo 398 manželství.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky demografie, 3. čtvrtletí, ČSÚ, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet obyvatel Karlovarského kraje se za tři čtvrtletí zvýšil na necelých 295 tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.