Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Záchranná brzda pomáhá lidem v nouzi. Mohou si zažádat o finanční dar od kraje

Všem obyvatelům Karlovarského kraje, které trápí nepříznivá sociální situace a jsou ohroženi sociálním vyloučením, či ztrátou bydlení v souvislosti s nárůstem cen energií je určena Záchranná brzda. O finanční dar od Karlovarského kraje si zažádalo v uplynulých měsících již 14 lidí, přičemž pět žádostí za více než 210 tisíc korun bylo podpořeno. U zbylých se tíživou životní situaci podařilo vyřešit prostřednictvím jiné formy podpory nebo jsou stále ještě v šetření.

„Nešlo pouze o to, abychom rozdistribuovali spousty peněz mezi občany. Měli jsme na to připraveno 10 milionů korun. Nikdo nevěděl v loňském roce, kdy byla velká bouře ohledně cen energií, jak bude rok 2023 vypadat. Naším cílem bylo aktivizovat spolupráci se sociálními pracovníky na obcích, se sociálními službami a pomoc obyvatelům skrze standartní nástroje, které dneska jsou. A to hodnotíme, že se nám povedlo, protože ze 14 žádostí bylo 5 vyřešeno, aniž bychom do toho museli vkládat peníze,“ uvedl radní pro oblast sociálních věcí Robert Pisár.

U zmíněných pěti žadatelů se podařilo aktivizovat sociální práci a pomoci lidem se žádostí o dávky státní sociální podpory či pomoci v hmotné nouzi, podána byla také odvolání ve věci stupně příspěvku na péči a mimořádné okamžité pomoci a v jednom případě se žadatele povedlo propojit s energetickým odborníkem Ministerstva průmyslu a obchodu ohledně získání dotace z programu Zelená úsporám light. U čtyř žádostí v celkové výši necelých 130 tisíc korun nyní ještě probíhá šetření. „Pokud se jedná o to, komu je pomoc směřována, tak je to široké spektrum žadatelů. Máme tam žadatele jak seniorského věku, tak lidi, kteří mají omezenou svéprávnost nebo osoby, jež se potýkají s dluhy a nedokáží situaci sami vyřešit,“ doplnil Robert Pisár.

Ukončení příjmu žádostí je stanoveno na poslední den v prosinci letošního roku, protože alokované finanční prostředky Záchranné brzdy jsou vázané na rozpočet Karlovarského kraje na rok 2023 schválený zastupitelstvem. A jak může člověk, který se dostal do tíživé životní situace, získat podporu od Karlovarského kraje? Zájemce musí nejdříve zažádat na Úřadu práce České republiky o dávku státní sociální podpory, případně o dávku hmotné nouze.

„V případě, že zmíněný krok sám žadatel nezvládne, pomůže mu sociální pracovník obecního úřadu nebo nejbližší poskytovatel sociální služby. Pokud by mu ani po získání dávky od úřadu práce nezbýval dostatek finančních prostředků a hrozila by mu vážná újma, sepíše se sociálním pracovníkem obecního úřadu žádost o finanční dar od Karlovarského kraje," doplnila Veronika Svobodová z tiskového odboru Karlovarského kraje.  

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky záchranná brzda, pomoc v nouzi, příspěvek od kraje, žádost o příspěvek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranná brzda pomáhá lidem v nouzi. Mohou si zažádat o finanční dar od kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.