Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Obrovská hejna velkých jeřábů v těchto dnech létají s hlasitým troubením po obloze a míří do teplých krajin

Velká hejna velkých ptáků, čítajících až stovky hodně hlasitých jedinců v těchto dnech přelétají přes území naší republiky. Jde o jeřáby, kteří jsou na tahu do teplejších krajin. Je to opravdu nevšední zážitek i nádherná podívaná, sledovat přelety těchto výrazných ptáků.

„Přelety jeřábů máme v těchto dnech nahlášené od řady občanů z celé řady míst. Lidé k nám volají s dotazy, chtějí vědět o jaké ptáky se jedná. Nakonec jsem sám spatřil na obloze několik letových formací jeřábů a zaslechl jsem i to jejich známé a hlasité troubení! Nádhera! Jedno, druhé, třetí hejno a za ním další a další! Budou jich minimálně tři stovky! Neuvěřitelný zážitek a krása! Poslední hejno jsem i vyfotil,“ uvedl Karel Makoň z plzeňského dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva DESOP.

„Takže dávejte pozor, poslouchejte, koukejte a vypadá to, že opět po letech bude letošní tah jeřábů výraznější než kdykoliv jindy,“ upozorňuje Makoň. Jeřábi létají v klínovitých formacích nebo v šikmých řadách. Za letu mají natažené krky i nohy, vydávají nezaměnitelné troubivé zvuky. Zimují ve Středomoří a v Malé Asii. Na hnízdiště se vrací během února a března.

Ohodnoť článek

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky jeřáb, hejna jeřábů, jeřábi na tahu, Karel Makoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obrovská hejna velkých jeřábů v těchto dnech létají s hlasitým troubením po obloze a míří do teplých krajin  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.