Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sokolov chce opravit jeden z posledních prázdných domů na Starém náměstí

Jeden z posledních prázdných domů na Starém náměstí v Sokolově zřejmě čeká rekonstrukce. Radnice chce na jeho přestavbu požádat o dotaci z Operačního programu Spravedlivá transformace (OPST), který má pomoci s přeměnou tří uhelných krajů v Česku. Náklady se odhadují na 32 milionů korun. Po dokončení by v něm mohlo vzniknout infocentrum či byty.

„Dům, kde bývala společnost Egerius, není v dobrém stavu, je opuštěný. Město ho tenkrát kupovalo právě s tím, že nám záleží na tom, jak bude vypadat vzhled Starého náměstí, protože je to dominanta a srdce našeho města," řekl sokolovský místostarosta Jan Picka (nez.).

Dům patří ke třem objektům na Starém náměstí, které nejsou opravené a zůstávají prázdné. Sousedí navíc s nedávno vybudovanou městskou knihovnou. Jde ale o jedinou neopravenou budovu patřící městu. Zbylé dva domy patří soukromníkům.

Celkové náklady na přestavbu objektu podle projektu činní 32 milionů korun. Radnice chce v jeho přízemí vybudovat infocentrum, které by oživilo Staré náměstí. Byl by to další turistický cíl právě v blízkosti sokolovského muzea, kostela či kláštera. V horních patrech se uvažuje o několika bytech, které jsou v Sokolově žádány.

Na záměr chce radnice získat peníze z Operačního programu Spravedlivá transformace na obnovu území. Pro Sokolovsko je tam podle místostarosty vyčleněno 220 milionů korun. Dotace by měla tvořit až 85 procent uznatelných nákladů. Sokolov, kde žije přibližně 23 tisíc obyvatel, do výzvy přihlásil už šest projektů, například vybudování cyklostezky či vybavení škol.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŠJů, via Wikimedia Commons

Štítky správa, stavby, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolov chce opravit jeden z posledních prázdných domů na Starém náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.