Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

S rozšířením městského hřbitova chce Aš na Chebsku začít v příštím roce

Město Aš na Chebsku chce kvůli nedostatku místa zvětšit tamní hřbitov. Místa chybějí hlavně v kolumbáriích, v plánu je jejich rozšíření. Město chystá také úpravy cest, zeleně i hlavního vstupu na pietní místo. Kvůli vysokým nákladům se práce uskuteční ve třech etapách. S rekonstrukcí největšího ašského hřbitova by se mělo začít v příštím roce, řekl novinářům místostarosta Pavel Matala (nez.).

"To, co odstartovalo myšlenku rekonstrukce hřbitova, byl akutní nedostatek kolumbárií. Pohřeb žehem je i kvůli zvyšování cen oblíbenější než v minulosti a ta kolumbária na ašském hřbitově chybějí," uvedl místostarosta. V plánu jsou kolumbária jiného, modernějšího typu, než která jsou na hřbitově nyní. Budou v prostoru, který by měl svou kapacitou stačit pro postupně doplňovaná kolumbária zhruba na 20 let. Počítá se také s novým mobiliářem a úpravou památníků.

Na záměr má radnice hotovou studii, která se týká úprav celé plochy hřbitova, tedy zhruba 40 tisíc metrů čtverečních, včetně nejbližšího okolí. Opravit chce město vstupní prostor a okolí smuteční síně, oplocení, cesty a chodníky, zeleň či mobiliář. Na ploše je zhruba 4000 metrů čtverečních cest a chodníků. Radnice bude chtít žádat o dotaci z programu Dešťovka na výstavbu vsakovacích cest. V plánu je také dendrologické posouzení dřevin. Uvažuje se rovněž o zřízení zvířecího pohřebiště v odlehlé části pozemku hřbitova s vlastním vchodem.

Město si nechalo zpracovat projekt za 600 tisíc korun. Hotový by měl být do června příštího roku. Materiál ukáže celkové náklady rekonstrukce. Současné odhady města jsou desítky milionů korun, práce proto rozdělí do etap. V první nechá opravit vstupní portál a vybudovat nová kolumbária.

Městský hřbitov v Aši je ze 30. let minulého století. V roce 2014 tam rekonstruovali smuteční síň. V současné době na hřbitově spočívá přes 6000 zemřelých.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto České hřbitovy

Štítky ČR, správa, stavby, pietní, pohřebnictví,

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S rozšířením městského hřbitova chce Aš na Chebsku začít v příštím roce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.