Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Varům rostou poplatky z pobytu, od ledna je budou platit i pojištěnci

Karlovým Varům roste výběr poplatků z ubytování. Od ledna příštího roku je budou muset platit i pacienti, kteří přijíždějí na komplexní lázeňský pobyt hrazený pojišťovnami, takzvaní křížkaři. To bude pro městskou kasu dalším příjmem v řádu milionů korun navíc. V případě Karlových Varů ale ne tak zásadním, protože velká část klientů místních lázeňských zařízení jsou samoplátci. Novinářům to řekla primátorka lázeňského města Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

"Od 1. ledna 2024 dochází ke změně obecně závazné vyhlášky, přichází to i se změnou zákona. Jde v podstatě o to, že křížkaři, kteří přijížděli do lázní, tento poplatek platit nemuseli, ale to se od ledna změní a i ti, kteří přijedou takzvaně na křížek, budou muset poplatek zaplatit. V Karlových Varech je to 50 korun na osobu a noc," uvedla Pfeffer Ferklová.

Karlovy Vary letos do září vybraly na poplatcích za ubytování zhruba 60 milionů korun. Je to asi o 30 procent více, než tomu bylo v době před pandemií koronaviru. Vyšší příjem ale není přímo úměrný počtu návštěvníků, protože mezitím se poplatky dvakrát zvyšovaly, z původních 21 korun na 35 a od loňska na 50 korun za osobu a noc.

Podle primátorky byly Karlovy Vary historicky orientované spíše na samoplátce a klientů, kteří přijíždějí na pobyty hrazené zdravotními pojišťovnami, bylo méně. To se ale v posledních letech, zejména v době pandemie, radikálně změnilo. V době, kdy platila přísná karanténní opatření, přijížděli zejména čeští klienti, často právě na takzvané křížkové pobyty. I když se nyní do Karlových Varů vrací zahraniční klientela, její skladba je odlišná. Ubylo Rusů a hostů z rusky mluvících zemí, naopak více do města jezdí klienti z Německa a okolních států. Ale mění se i doba pobytu, místo dva až tři týdny trvajících pobytů převažují několikadenní pobyty.

I proto bude město podle primátorky u lázeňských zařízení zjišťovat, jaký podíl nyní tvoří takzvaní křížkaři. Teprve pak bude možné odhadnout reálný dopad změny placení poplatků do příjmů města.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hotely, hospodářství, lázně, peníze, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Varům rostou poplatky z pobytu, od ledna je budou platit i pojištěnci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.