Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Chodovská knihovna na měsíc zavře a přestěhuje se do nových prostor v objektu bývalé knedlíkárny

Městská knihovna v Chodově na více než měsíc zavře a začne se stěhovat do nové budovy. Objekt nové knihovny postavilo město na místě někdejší mateřské školy a později výrobny knedlíků za 51,3 milionu korun. Moderní budova podle návrhu Ateliéru Kopecký začne veřejnosti sloužit 27. října. S novými prostory chce knihovna rozšířit svůj provoz i aktivity, a to včetně posílení personálu o dva pracovníky.

"V současné době máme asi 38.000 svazků, plus máme knihkupectví a také burzu. Takže asi 42.000 knih budeme stěhovat. Respektive ne tolik, protože asi 20 procent je půjčeno," popsala rozsah stěhování ředitelka knihovny Hana Nemčičová. Knihovna bude mít i nadále oddělení pro děti a dospělé, ale místo dosavadních tří obsluhovacích pultů bude mít jeden centrální. Rozšíří se samoobslužné půjčování. V suterénu budovy je i společenský sál.

Podle starosty Chodova Patrika Pizingera (Místní) město provedlo přestavbu objektu, protože nechtělo přijít o atraktivní lokalitu uprostřed města. Bývalá knedlíkárna navíc vyhořela, a tak objekt město získalo od konkurzního správce v podstatě za cenu pozemků. Ze zanedbaných a bezdomovci obývaných prostor pak během dvou let přestavby vznikl dvoupatrový, bohatě prosklený objekt, který zapadá do okolní zeleně. Navíc je připravený i na případné využití alternativních zdrojů energie jako jsou solární panely a podobně.

Původně měla stavba nové knihovny stát 37,3 milionu. Jenže v průběhu zakázky nastala energetická krize a válka na Ukrajině, a s tím související prudké zvýšení cen stavebních materiálů i energií. Výsledná cena tak stoupla na konečných 51,3 milionu korun. Město si nechalo zpracovat posudek, zda-li navýšení opravdu odpovídá změnám cen na trhu, což analýza potvrdila. Podle Pizingera je tak i přes zdražení prací stavba levnější, než kdyby se s ní začalo nyní, nebo kdyby město v půlce stavby smlouvu vypovědělo a hledalo nového dodavatele. Na přestavbu bývalé výrobny knedlíků na knihovnu navíc získalo město dotaci na rekonstrukci brownfieldů ve výši 50 procent způsobilých nákladů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky knihovna, nová knihovna, nový budova knihovny, městská knihovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chodovská knihovna na měsíc zavře a přestěhuje se do nových prostor v objektu bývalé knedlíkárny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.