Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Covid je zpět. Naočkujte se novou vakcínou, radí ministr

Lidé, kteří mají vyšší riziko při nákaze, by se podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) měli i letos na podzim očkovat proti covidu-19 a chřipce. Jsou to senioři, chronicky nemocí nebo lidé s oslabenou imunitou. K dispozici je nejnovější vakcína upravená na nejnovější varianty viru, dál zdarma bude pro všechny zájemce.

Náměstek Josef Pavlovic (Piráti) doplnil, že vakcíny přicházejí postupně od tohoto týdne. Primárně by se lidé měli nechat očkovat u svého praktického lékaře. „Evidujeme jistý nárůst nakažených, ale není zde výrazný nárůst hospitalizovaných s covidem," řekl Válek. Podle dat ministerstva mělo za poslední týden pozitivní test na covid téměř 900 lidí, případů přibývá postupně od července.

Podle hlavní hygieničky Pavly Svrčinové meziročně počet pozitivních testů vzrostl asi o osm procent. „Dalo se to očekávat s tím, že jsme se vrátili z dovolených, začal podzim a znovu se skládají kolektivy," vysvětlila.

Málo se testujeme

Podle předsedy České vakcinologické společnosti České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Romana Chlíbka je třeba covid posuzovat jako běžný sezonní respirační virus. Podobně ani u chřipky počty hlášených případů zdaleka neodpovídají reálným počtům nakažených. „To, že málo testujeme, je otázka toho, že lidé na testování nejdou," řekl. Podle Válka ale včasná diagnóza umožní nasazení antivirových léků, které jsou určené pro rizikové pacienty. "Stále umírají pacienti, kteří se tímto virem nakazí," dodal. Jde hlavně o lidi více nemocné nebo ve vyšším věku.

Válek i Svrčinová potvrdili, že žádná protiepidemická opatření ani znovuzavedení izolací a karantény pro nakažené v plánu nejsou. „Systém je nastavený, žádné další změny, žádná další opatření neplánujeme. A domníváme se, že je ani není nutné plánovat," uvedl ministr. Podobně se podle Svrčinové nebude měnit ani to, že případná izolace nakaženého je pouze na uvážení ošetřujícího lékaře nebo hygienické stanice.

Vakcíny jsou zdarma

Ministr potvrdil, že vakcíny budou dál zadarmo pro všechny zájemce. Podle Pavlovice nejnovější typ postupně začíná přicházet v desítkách tisíc kusů. Podle Chlíbka by na očkování měli myslet i zdravotníci nebo lidé, které s rizikovými osobami sdílejí domácnost.

„Bez ohledu na počet předchozích dávek je vhodné se nechat očkovat jednou dávkou té upravené adaptované vakcíny, která by měla reflektovat nové kmeny," uvedl. Primárně by se lidé měli o očkování hlásit u svého praktického lékaře, až poté hledat jiná očkovací místa.

Počty zájemců o očkování jsou v posledním roce nízké. Podle údajů ministerstva se dosud nechalo očkovat 6,9 milionu lidí, celkově bylo podáno více než 18,6 milionu dávek vakcín. V roce 2022 jich bylo zhruba tři miliony. Za celý letošní rok zdravotníci aplikovali zhruba 31 tisíc dávek

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Covid, Válek, Ministr, Očkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid je zpět. Naočkujte se novou vakcínou, radí ministr  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.