Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Sokolov chce v osadě Hrušková vybudovat za 37 milionů korun vodovod

Sokolov chystá výstavbu vodovodu v nedaleké osadě Hrušková. V lokalitě, kde žije trvale sedm desítek obyvatel a další lidé tam mají chaty a zahrady, není ani kanalizace. Stavbu vodovodu za 37 milionů korun zajistí městská společnost Sokolovská vodárenská. Na nákladnou investici chce společnost získat dotaci, informoval sokolovský starosta Petr Kubis (ANO).

Město oslovilo obyvatele dotazem, zda mají zájem připojit se k vodovodní řadu. Ze 72 trvale žijících lidí se přihlásilo jen 42. „Měli jsme tak na rozhodnutí dvě možnosti. Buď megalomanský projekt, že bychom vodu a kanalizaci přitáhli z oblasti koupaliště Michal. S tím je ale spojeno mnoho problémů a byly by to desítky až stovky milionů. Tak jsme se rozhodli, ať celou záležitost neoddalujeme, vybudovat lokální vodovod," řekl Kubis.

Pro přivedení vodovodu do Hruškové má město hotovou projektovou dokumentaci. Vybudovat by se měl přívodní řad ze Sokolova do nového vodojemu Hrušková a zásobní řad s přípojkami v Hruškové. Součástí čerpací stanice pitné vody a vodojemu by měly být elektro přípojky.

Vybudování sítě bude nákladné i kvůli velkému rozdílu v nadmořské výšce. Osada leží zhruba o 200 metrů výše než Sokolov. Sokolovská vodárenská chce zažádat o dotaci ministerstva životního prostředí. Se stavbou vodovodu by se mělo začít podle starosty až po získání dotace. Zbylé náklady zaplatí město.

Kromě vodovodu chce město do budoucna vybudovat na Hruškové splaškovou kanalizaci. V období sucha některým obyvatelům vysychá studna a jsou bez vody. V plánu je čerpací stanice odpadních vod a kanalizační výtlak zaústěný do současné kanalizace v Sokolově.

Přivést vodovod i kanalizaci do Hruškové chce město i z toho důvodu, že do budoucna může nabídnout až 140 parcel pro výstavbu rodinných domů. Město tam vlastní 60 pozemků, zbylých 80 patří soukromníkům.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, stavby, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolov chce v osadě Hrušková vybudovat za 37 milionů korun vodovod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.