Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Karlovarském kraji je téměř u konce sklizeň ozimého ječmene

V Karlovarském kraji je téměř u konce sklizeň ozimého ječmene. Posečeno je 89,03 procenta ploch osetých touto plodinou, výnosy dosahují 4,21 tuny z hektaru. Sklizeň ostatních obilovin v regionu buď ještě nezačala nebo je teprve na začátku. Celkově je tak Karlovarský kraj ve sklizni na posledním místě mezi kraji. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství.

V Karlovarském kraji je sklizeno 13,67 procenta ploch s obilovinami a 9,99 procenta ploch s řepkou. Nejvíce pokročila sklizeň ozimého ječmene. Ten se sklízí jako první a dosud je sklizen téměř z 90 procent, což znamená plochu 1307 hektarů. Zemědělci ještě nezačali se sklizní pšenice a ječmene jarního, žita a ovsa.

Z více než deseti procent jsou sklizeny plochy osázené plodinou triticale, což je kříženec pšenice a žita. Jde o 247,40 z 1906 hektarů. Z hektaru se sklízí průměrně 4,75 tuny. Další obilovinou je ozimá pšenice, která je sklizena z 10,67 procent, tedy na 1125 hektarech z 10.542 hektarů, kde ji zemědělci zaseli. Z hektaru je výnos 4,59 tuny.

Mírně v kraji pokročila také sklizeň řepky. Zatím se jí sklidilo 9,99 procenta ploch. Řepka je letos v regionu na 5595 hektarech. Dosavadní výnos se pohybuje na 3,07 tuny z hektaru.

Zatímco u všech obilovin je zatím v Karlovarském kraji výnos 4,42 tuny z hektaru, průměr za celou Českou republiku je 6,53 tuny. Nejvyšší výnosy jsou v Královéhradeckém a Moravskoslezském kraji.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Karlovarský kraj, ječmen, Ministerstvo zemědělství České republiky, pšenice, Česko, ječmen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji je téměř u konce sklizeň ozimého ječmene  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.