Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jedinečná sousedská slavnost u hranic. V Selbu zasednou obyvatelé Česka a Bavorska k dlouhému stolu

PR článek

Dvě sousedské země, jeden společný stůl. V bavorském Selbu nedaleko českých hranic se v sobotu 29. července uskuteční jedinečná sousedská slavnost. Ulici Ludwigstraße protkne několik set metrů dlouhá bílá tabule. Ke Stolu přátelství zasednou místní obyvatelé i sousedé ze západních Čech. Událost je součástí festivalu Bavorsko-českých týdnů přátelství, vstup je zdarma a pro návštěvníky z české strany hranice je připravena i bezplatná autobusová doprava.

S nápadem uspořádat jedinečné setkání místních i geografických sousedů přišli organizátoři festivalu Bavorsko-české týdny přátelství. “Prvotním impulsem byl zážitek z prostřeného Karlova mostu, který Ondřej Kobza se spolkem Piána na ulici uspořádali v Praze v roce 2020, ” vysvětluje Monika Uhle z organizačního týmu Selb 2023 gGmbH. “Oslovila nás hlavně úžasná, spontánní atmosféra, která na místě panovala,” dodává Uhle.

Otevřená slavnost pro všechny

Nápad na postavení stolu, který by propojil nejen dva břehy řeky, ale obyvatele měst a obcí na obou stranách německé a české hranice, pak ožil při přípravách Bavorsko-českých týdnů přátelství. “Chceme propojit obyvatele všech národů žijící v této oblasti. V rámci týdnů přátelství jsme spolu běželi s Aše do Selbu, nakonec spolu usedneme k jednomu stolu,” doplňuje ředitelka Selb 2023 gGmbH Elisabeth Leurs.

S plánem na uspořádání Stolu přátelství se tak organizátoři obrátili na Ondřeje Kobzu. “Doufal jsem, že prostřený stůl na Karlově mostě bude jakýmsi spouštěčem. Prostřený stůl je totiž hlavně symbolem; symbolem spojení. A spojit dva geografické sousedy a všechny lidi žijící v jedné oblasti nám od počátku znělo jako úžasný nápad,” říká Ondřej Kobza.

Originální oživení česko-německých vztahů

Uspořádání sousedského stolu výrazně finančně podpořil i Česko-německý fond budoucnosti. “Česko-německé pohraničí je odnepaměti citlivým místem našich sousedských vztahů. Myšlenka Stolu přátelství nás proto velmi zaujala. Je to skvělá šance, jak propojit zájemce o česko-německou spolupráci. A to s vtipem a lehkostí,” chválí si ředitel fondu Tomáš Jelínek.

“Čím více se budou lidé z obou zemí potkávat, a to osobně, přímo, tváří v tvář, spontánně a neformálně – tím lépe na tom budou česko-německé vztahy. Nejhorší je spolu nemluvit,” doplňuje ho s úsměvem ředitelka fondu Petra Ernstberger.

Živá muzika, drobné dárky a večírek s Djem

První lidé usednou k bíle prostřenému stolu na ulici Ludwigstraße v sobotu 29. července v 17 hodin. Společné stolování je v plánu až do půlnoci. Během večera vystoupí místní pochodová kapela, o zábavu se postará také celá řada dalších hudebníků. Od 21 hodin je pak na přilehlém náměstí v plánu hudební program s Djem.

Pro návštěvníky jsou připraveny drobné dárečky, na místě budou po celou dobu k dispozici točené nápoje, obchody a kavárny na Ludwigstraße budou mít navíc prodlouženou otevírací dobu. Jak ale podotýká Ondřej Kobza, důležitou součástí společného stolování je obdarování souseda. “Každý může doma upéct bábovku nebo štrůdl, připravit vajíčkovou pomazánku, donést ke stolu a pohostit souseda. V tom je síla prostřeného stolu, který tímto spojuje,” vysvětluje Kobza.

Obousměrná kyvadlová doprava zdarma

O návštěvníky bude postaráno také z hlediska dopravy. Do Selbu a zpět je zajištěna kyvadlová autobusová doprava. Trasa začíná v Chebu a pokračuje přes Františkovy Lázně, Skalnou a Aš. Stejnou trasu pak s cílovou stanicí opět v Chebu jede i nazpátek.

Konkrétní nástupní místa a odjezdy časů, stejně jako další organizační informace, jsou k dispozici na facebookové události akce.

Ohodnoť článek

Štítky slavnost, Karlovarsko, Selb, Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedinečná sousedská slavnost u hranic. V Selbu zasednou obyvatelé Česka a Bavorska k dlouhému stolu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.