Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Zastupitelé Karlovarského kraje zvýšili objem financí v dotačním programu na výměnu tepelných kotlů

Dofinancování oblíbeného dotačního programu na výměnu tepelných kotlů ve výši 3,1 milionu korun schválili zastupitelé Karlovarského kraje na svém mimořádném zasedání. Program Kotlíkové dotace III. se tak v Karlovarském kraji zvýší na více než 103 milionů korun. Díky navýšení by se mohlo uspokojit posledních 29 žádostí, které ještě zbývají v zásobníku žádostí. 

"Zbyly nějaké peníze, ale musí o ně požádat zastupitelstvo. Jde asi o 3,1 milionu korun. A pokud se nám je podaří získat, tak bychom mohli poprvé uspokojit všechny zájemce, kteří o dotaci požádali," řekl náměstek hejtmana Karlovarského kraje Dalibor Blažek (Místní).

Karlovarský kraj vyhlásil dotační program na výměnu neekologických kotlů za kotle méně zatěžující životní prostředí už v dubnu 2019. Příjem žádostí byl zahájen 1. července 2019, přičemž tento den bylo podáno 886 žádostí. Alokace dotačního programu byla vyčerpána v prvních 30 vteřinách příjmu a vystačila pro 606 žádostí. V rámci vyřazených a nerealizovaných žádostí se podařilo uvolnit prostředky k financování dalších žádostí. Aktuálně je proplaceno 856 žádostí a dále eviduje odbor investic 36 aktivních smluv.

Později kraj původní dotační částku přes 66,5 milionu korun zvyšoval z přebytků dotačního programu, který administruje ministerstvo životního prostředí. Celkem se tak podařilo do dotačního programu v kraji zapojit přes 103 milionů korun.

Kraj už má za sebou dvě vlny dotací na ekologičtější kotle. V první vlně bylo proplaceno 624 výměn v celkovém objemu 70,9 milionu a ve druhé vlně 621 výměn v objemu 63,2 milionu korun. Zároveň stále ještě běží dotační program na výměnu kotlů zaměřený na nízkopříjmové obyvatele. Vzhledem k tomu, že není možné žádat dotace na plynové kotle, ale jen na kotle na dřevo nebo štěpku a na tepelná čerpadla, je zájem o něco nižší. Hlavně senioři nemají takový zájem o kotle, do kterých je třeba palivo přikládat, a tepelná čerpadla jsou dražší.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky kotlíková dotace, životní prostředí, výměna kotlů, vytápění, nízkopříjmové domácnosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Karlovarského kraje zvýšili objem financí v dotačním programu na výměnu tepelných kotlů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.