Počasí dnes22 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Na filmovém festivalu se loví plasty, ubylo také papíru

Více nádob na separovaný odpad, recyklační automaty, vratné skleničky i výrazně méně papíru přinesl letošní ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. I prestižní festival se přiklání k myšlence ekologičtějších produktů a menšího množství odpadu, řekl šéf produkce festival Petr Lintimer.

„Letos jednak netiskneme katalog festivalový, což bylo vždycky 6000 kusů, takže je to několik tun papíru, které jsme ušetřili. Ve spolupráci s Mattoni (společností Mattoni 1873) děláme takzvané lovce PETek a recyklaci PET lahví po celém městě, takže je nejen spousta odpadových nádob na plasty a tříděný odpad, ale chodí i lovci PETek, kteří od lidí vybírají plastové odpady, a nemusí je pak nikam vyhazovat," uvedl Lintimer.

Směřování k nižší spotřebě jednorázových plastů je vidět i u stánků partnerů festivalu, velká část z nich už nepoužívá jednorázové plastové kelímky, ale spíše vratné. Recyklační automaty společnosti Mattoni na festivalu fungují tak, že po vhození plastové lahve, a to jakékoli, člověk dostane slevu na nápoj v jednom s festivalových bister. Lovci PETek pak chodí po městě a oslovují lidi s plastovými lahvemi a nabízejí jim, že prázdné obaly od nich převezmou, aby nemuseli hledat nádobu na tříděný odpad.

Přechod k on-line komunikaci je vidět i na komunikaci festivalu s akreditovanými novináři. Zatímco v minulých letech byly u tiskového střediska stohy takzvaných denních plánů a seznamy novinářských projekcí na papíře, letos se prakticky všechno přeneslo do on-line prostoru, zprávy i denní plány festival zasílá prostřednictvím SMS, přes sociální sítě nebo e-mail.

Podle šéfa produkce festivalu Lintimera ale příklon k ekologicky šetrnějším produktům i přechod do on-line prostoru nemají zásadní vliv na rozpočet festivalu. Tisk meziročně výrazně zdražil, takže ani vynechání tisku reprezentativních katalogů příliš úspor na nákladech nepřineslo a celkově jsou podle něj ekologické přístupy spíše finančně náročnější.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KVIFF

Štítky ČR, ekologie, film, nápoje, firmy, Mattoni 1873, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na filmovém festivalu se loví plasty, ubylo také papíru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.