Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Rekonstrukce stadionu v Tuhnicích ve Varech se výrazně prodraží

Rekonstrukce atletického stadionu v karlovarských Tuhnicích se výrazně prodraží. Při pracích se zjistilo, že před zhruba 20 lety se při rekonstrukci šidilo a tehdejší stavba, dotovaná městem, se neuskutečnila podle projektu. Pro Karlovy Vary to bude znamenat náklady vyšší o 9,4 milionu korun včetně DPH. Vedení města se také obrátilo na právníky, aby se pokusili najít, kdo byl za tehdejší opravu odpovědný, řekl novinářům náměstek primátorky Miroslav Vaněk (Karlovaráci).

Město při zadání projektu rekonstrukce vycházelo k projektu a stavebního povolení z roku 2003. Jenže se ukázalo, že realita je jiná. "Po odkrytí stavby jsme zjistili, že nic není tak, jak to bylo v projektu. Došlo tam k vážné technologické nekázni. My jsme museli dlouhou dobu vyjednávat s dodavatelem stavby o tom, jak budeme postupovat dál. Bohužel výsledkem toho je, že celá akce bude finančně navýšena o 7,7 milionu bez DPH, abychom mohli celou stavbu v dostatečné kvalitě dokončit," popsal Vaněk.

Stavební práce na stadionu se zastavily letos v únoru. Tehdy se zjistilo, že pod povrchem dráhy není podkladová vrstva, která tam měla být, asfalt nahoře je tenčí, než měl být, chybějí odvodové drenáže a podobně. Podle těchto zjištění se v roce 2004, kde se uskutečnila poslední oprava, nestavělo podle projektu, ale výrazně levněji, uvedl Vaněk.

Tehdy ale stadion AC Start nepatřil městu, ale občanskému sdružení AC Start. Sdružení později skončilo v likvidaci a město stadion v roce 2016 koupilo od insolvenčního správce. Po několika letech debat o tom, jak ze stadionu zase udělat kvalitní sportovní areál začalo město město loni na podzim s opravou sportoviště. Měla stát zhruba 37 milionů korun. Zároveň Karlovy Vary požádaly o dotaci z Národní sportovní agentury. Příslib už město má, ale v jaké výši dotace bude, zatím potvrzené není. V optimálním případě by mělo jít o 70 procent nákladů. To se ale už nebude týkat 9,4 milionu korun, které bude muset město vynaložit na práce související se změnou projektu rekonstrukce.

Navýšení sumy na rekonstrukci stadionu musí ještě schválit městští zastupitelé. Pokud se tak stane na zasedání na konci června, v červenci by práce na stadionu mohly znovu začít. Podle Vaňka by pak stavební práce měly skončit na podzim a na jaře by se dodělávaly sportovní prvky, jejichž osazení vyžaduje teplé a stabilní počasí. Mezním termínem dokončení je podle náměstka červen příštího roku, Vaněk ale věří, že to bude dříve.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Karlovy Vary

Štítky ČR, správa, stavby, atletika, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce stadionu v Tuhnicích ve Varech se výrazně prodraží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.