Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lidé bez domova dluží za pokuty v Sokolově přes milion, vymahatelnost je nulová

Lidé bez domova dluží za pokuty městu Sokolov přes milionu korun. Dluhy u některých přesahují 100 tisíc korun, přičemž jejich vymahatelnost je v podstatě nulová. Vyplývá to ze zprávy, kterou si město dalo zpracovat městskou policií. Bezdomovců ve městě přibývá. Důvodem je zejména protialkoholní záchytná stanice, která je v Sokolově jako jediná v kraji. Radnice dlouhodobě usiluje o její přemístění. Zatím ale neúspěšně.

Řešení narůstajících dluhů není podle vedení města jednoduché. „V současné době nám dluží finanční prostředky asi 40 osob, což jsou osoby bez domova, kdy ta částka se pohybuje dnes přes jeden milion korun. Bohužel ty možnosti vymáhání nejsou moc úspěšné," řekl starosta Petr Kubis (ANO).

Sokolovská městská policie byla v České republice jednou z prvních, která se snažila protiprávní jednání bezdomovců řešit. Postihovala je za všechny přestupky, a pokud překročily únosnou mez, byl jim vydán zákaz pobytu na území města. Od roku 2017 už ale zákaz pobytu udělit nelze.

Za růstem počtu bezdomovců ve městě je podle jeho vedení protialkoholní záchytná stanice. Kvůli ní se do Sokolova dostávají lidé z celého kraje, ale i z jiných krajů, kteří pak ve městě zůstávají. O přemístění stanice do jiného města jednala radnice s krajem už několikrát, ale neúspěšně. Radnice chce nyní jednat o možné finanční kompenzaci ze strany ostatních měst či kraje.

Strážníci u bezdomovců nejčastěji řeší pití alkoholu na veřejnosti či narušování veřejného pořádku. Zároveň podle starosty přibývá agresivních lidí, kteří potřebují psychiatrickou pomoc. U těchto případů spolupracuje město s psychiatrickým oddělení v Ostrově. „Snažíme se o to, aby protialkoholní záchytná stanice nebyla pod zdravotnickou záchrannou službou, ale pod psychiatrií, protože se domníváme, že většina těch osob, které se tam dostávají opakovaně, má psychiatrický problém," řekl Kubis.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky správa, sociální, bezdomovci, Sokolov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé bez domova dluží za pokuty v Sokolově přes milion, vymahatelnost je nulová  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.