Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Města v Karlovarském kraji při jednání o rušení pošt příliš úspěšná nebyla

Až na výjimky se větším městům v Karlovarském kraji nepodařilo zvrátit rozhodnutí České pošty uzavřít vytipované pobočky. V kraji mělo jít celkem o 14 poboček, pošta je chce zrušit kvůli úsporám. Podle informací novinářů byly částečně úspěšné jen Karlovy Vary, kterým se podařilo vyměnit jednu z poboček, která měla být zavřená, za jinou. Definitivní seznam rušených poboček by se samosprávy měly dozvědět v příštím týdnu.

Rušení poboček k 1. červenci se v Karlovarském kraji týká sedmi měst. Pět poboček by měla Česká pošta uzavřít v Karlových Varech, tři pobočky doporučila k uzavření v Chebu, dvě pobočky skončí v Sokolově a po jedné v Aši, Chodově, Mariánských Lázních a Nejdku. Zástupci obcí už se zástupci pošty jednali, podle starostů ale většinou nenašli pro své argumenty pochopení. Na Českou poštu se obrátil také Karlovarský kraj. Jak řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN), detailní výsledky jednotlivých jednání kraj zatím nemá. "Ke shrnutí svolala Česká pošta jednání na příští týden 18. května do Ústí na Labem, kde také budu," řekl Kulhánek.

Karlovy Vary vyjednaly s Českou poštou výměnu pobočky v Rybářích, která se měla zavřít, za pobočku v Doubí, která měla zůstat. Nejméně využívaná poštovní pobočka v Doubí tak zanikne a místo ní zůstane v provozu jedna z nejvyužívanějších poboček v Rybářích. Otevřená zůstane také hlavní pošta na třídě T. G. Masaryka a pobočka ve Staré Roli. Teoreticky by mohla vzniknout ještě pobočka Pošta Partner v obchodním centru Fontána, o jejímž otevření se začalo jednat ještě před rozhodnutím o zrušení celkem 300 poboček v celém Česku.

Naopak bez úspěchu města bylo jednání o pobočkách v Chebu. Podle původního návrhu tam zůstane jen pobočka na vlakovém nádraží a pobočka ve Šlikově ulici v centru. Ta je ovšem těžko dostupná autem. Město proto preferovalo, aby raději zůstala zachovaná pobočka v obchodním centru Dragoun,, kde je dostatek parkování a pobočka navíc fungovala i v neděli. "Zástupce pošty nám sdělil, že tento návrh neprošel, ale že o tom bude dál jednat, pokud se podaří například vyjednat lepší nájem," řekl starosta Chebu Jan Vrba (ANO). Česká pošta také slíbila, že na pobočkách, které zůstanou, zvýší počet otevřených přepážek. Starosta se ale obává, že ani to nenahradí tři pobočky, které ve městě zmizí.

Ani jednání Sokolova se zástupci České pošty o zachování jedné z poboček nebylo úspěšné. Sokolov usiloval o záchranu pošty 5 na sídlišti Michal, kterou využívají zejména místní senioři. Podle starosty Petra Kubise (ANO) se nepodařil vyjednat ani vznik Pošty Partner, která by současnou pobočku nahradila. Záměrem pošty je podle vedení města objekt pošty 5 prodat. Ve městě, kde žije přes 22 000 obyvatel, tak zůstane pravděpodobně pouze jediná pobočka, u které je nedostatek parkovacích míst. Město tam v současnosti hledá možnosti, jak situaci s nedostatečným parkováním vyřešit.

Také Mariánské Lázně pravděpodobně přijdou o svou pobočku v městské části Úšovice. Hlavní pošta v centru města přitom podle vedení města není bezbariérová, nemá dostatečné množství parkovacích míst a zastávka MHD je daleko. Jednání byla podle starosty Martina Huračíka (ANO) bez výsledku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká pošta

Štítky pošta, rušení poboček pošty, Česká pošta, zrušené pobočky pošty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města v Karlovarském kraji při jednání o rušení pošt příliš úspěšná nebyla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.