Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Rekonstrukce Císařských lázní a vestavba sálu se blíží ke konci. Pro veřejnost se otevřou v polovině června

Rekonstrukce Císařských lázní v Karlových Varech vrcholí. Pro veřejnost se mají otevřít v polovině června. Na dvou souběžných stavbách v objektu, které přijdou na více než 1,1 miliardu korun, stavbaři pracují na posledních nedodělcích nebo napravují nedostatky. Kromě samotné budovy, která je národní kulturní památkou, se dodělává i vestavěný víceúčelový sál, který stojí v atriu Císařských lázní. Dokončují se i restaurátorské práce.

"Smlouva stanovila u Císařských lázních dokončení do 31. března a od 1. od 1. dubna probíhá přejímání prací a odstraňují se vady a nedodělky. Souběžně probíhají ostatní zakázky, jako vestavba koncertního sálu, jeho dokončení je plánováno na příští týden. A také restaurování obrazů, které se také dokončuje, a smluvní termíny jsou do června," uvedla Květa Hryszová, vedoucí odboru řízení projektů Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Budova Císařských lázní se rekonstrukcí vrátila téměř do své původní podoby. Nebude už luxusními lázněmi, ale kulturním centrem s mnoha aktivitami. Bude zde expozice lázeňství včetně ukázek původního vybavení, například císařské koupelny, bude zde krajské a městské infocentrum, odborná knihovna, prostory Císařských lázní využije pro své zázemí Karlovarský symfonický orchestr a sály a salonky mohou sloužit jak pro výstavy, tak další typy akcí.

Výjimečný je v mnoha směrech i vestavěný koncertní sál. Protože památkáři nechtěli, aby jakkoli zasahoval do historické budovy, byla konstrukce o váze několika set tun spuštěna do atria po jednotlivých dílech jeřábem skrz strop a teprve v atriu byla sestavena. Sál pro 300 diváků stojí na šesti nohách a celá konstrukce, ovládaná hydraulikou, je tak jakoby nad podlahou atria. Systém otočných zvukových stěn nad pódiem umožňuje sálu vytvářet akustiku pro různé typy koncertů a představení včetně těch nejnáročnějších.

Slavnostní zahájení provozu je naplánované na tři večery, a to 15., 16 a 17. června, řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN). První večer bude určen pro lidi, kteří se podíleli na několikaleté rekonstrukci, druhý večer bude slavnostním zahájením pro zvané a třetí večer bude určen pro veřejnost. Program ale bude stejný, bude v něm videomapping na stěny atria, představení podle choreografie bratří Cabanů a koncert Karlovarského symfonického orchestru. Večerem má provázet Marek Eben.

Celkové náklady na rekonstrukci Císařských lázní byly původně 820 milionů korun včetně daně, o dalších 100 milionů se náklady zvýšily kvůli pracím, které vyplynuly až ze samotné stavby a nalezených historických detailů. Zhruba 90 milionů korun pak stály úpravy projektu a následně změna střechy tak, aby bylo možné do atria umístit víceúčelový sál. Ten přijde podle smlouvy zhruba na 140 milionů korun.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Císařské lázně, Facebook

Štítky Císařské lázně, rekonstrukce, hejtman Kulhánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce Císařských lázní a vestavba sálu se blíží ke konci. Pro veřejnost se otevřou v polovině června  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.