Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Přestavba sokolovského zámku za 30 milionů korun začne letos, vzniknout tam má nová expozice a badatelna

Stavební úpravy severovýchodního křídla sokolovského zámku, ve kterém se před časem uvolnily prostory po městské knihovně, by měly začít letos. V plánu je tam vybudovat novou muzejní expozici, badatelnu či muzejní knihovnu. Kraj, který je vlastníkem objektu, požádá na nákladnou investici přibližně za 30 milionů korun o evropskou dotaci.

Přestavba se dotkne přízemí a prvního patra severovýchodní části zámku. Přes 60 let tam sídlila městská knihovna, která se před třemi lety vystěhovala, a místnosti jsou tam nyní prázdné. "Už druhým rokem připravujeme rekonstrukci tohoto prostoru. V této chvíli jsme ve fázi, kdy je hotová projektová dokumentace a je vydáno stavební povolení, tudíž se nám naskýtá možnost podat žádost o dotaci v srpnu tohoto roku," informovala krajská radní pro kulturu a památky Oľga Haláková (KDU-ČSL).

K financování přestavby části zámku chce kraj využít možnost čerpání evropské dotace z programu ITIKA (Integrované teritoriální investice Karlovarská aglomerace). Předpokládané náklady jsou téměř 30 milionů korun. Z rozpočtu kraje půjde zejména do stavebních úprav 15 milionů korun. V opravených prostorech se počítá s novou muzejní expozicí a okruhem prohlídek s dosud nevystavenými exponáty. Vzniknout by tam mělo také badatelské a návštěvnické centrum, zámecká kavárna a muzejní infocentrum. S dokončením se počítá v roce 2026.

Barokní zámek už má zrekonstruované sklepy. V nich je nová expozice, je zaměřena na zlatý poklad, který byl objeven v roce 1994 při výkopových pracích. Kompletní opravu prostor sklepení za 15,8 milionu korun tehdy financoval z větší části Karlovarský kraj, třemi miliony přispělo město Sokolov.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Sokolov, Facebook

Štítky Sokolovský zámek, přestavba zámku, muzejní expozice, muzejní knihovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přestavba sokolovského zámku za 30 milionů korun začne letos, vzniknout tam má nová expozice a badatelna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.