Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Potravinová banka v Karlovarském kraji nejvíce potřebuje sunary a pleny

Potravinová banka v Karlovarském kraji potřebuje doplnit zásoby. Nejvíce chybí kojenecká výživa a hygienické potřeby pro děti i dospělé. Loni bance v souvislosti s uprchlickou vlnou kvůli válce na Ukrajině i obecnému zdražování vzrostl počet klientů téměř trojnásobně. Počet lidí v nouzi ani teď neklesá.

„V současné době je velká poptávka po sunarech. Máme řadu rodin s dětmi i samoživitelů, kteří sunary potřebují, ale my je nemáme, ani jednu krabici," řekl ředitel karlovarské potravinové banky Milan Hloušek. Z potravin dále ve skladech chybí mléko, mouka, kompoty, sladkosti či přesnídávky. Z drogerie jsou potřebné pleny, prací prášky, zubní kartáčky a pasty či toaletní papír.

Banka se nyní připravuje na jarní kolo potravinové sbírky, které se uskuteční v sobotu 22. dubna. Tradičně se do sbírky v kraji zapojují čtyři desítky obchodů a na 200 dobrovolníků. Účastníků je letos podle Hlouška dostatek.

Potravinovou pomoc v kraji, který má přibližně 280 tisíc obyvatel, potřebuje podle něj stále hodně lidí. Zatímco v roce 2021 evidovala banka 7300 klientů, o rok později jich bylo už 19.700, nejčastěji jde o rodiny s dětmi a seniory. „V současné době potřebných neubývá, naopak mírně přibývá. Souvisí to také s tím, co jim můžeme nabídnout. Aktuálně toho není tolik, abychom mohli poptávku zcela pokrýt," řekl ředitel.

Loni podzimní potravinová sbírka v Karlovarském kraji vynesla přes 13 tun potravin, drogistického zboží a hygienických potřeb. Navzdory očekávání se vybralo více než při sbírce v předchozím roce. Organizátoři se obávali toho, že lidé budou kvůli obecnému zdražování více šetřit. Podobné obavy mají i letos. Navíc při jarní sbírce se obvykle vybere méně zboží než při té podzimní.

Potravinovou banku Karlovarského kraje založily v roce 2015 regionální neziskové a charitativní organizace Pomoc v nouzi, Armáda spásy a Farní charita. Potraviny z banky odebírají například i organizace Člověk v tísni nebo SOS dětské vesničky.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Potravinová banka Karlovarského kraje

Štítky ČR, sociální, potraviny, Karlovarský, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinová banka v Karlovarském kraji nejvíce potřebuje sunary a pleny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.