Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Sokolov bude usilovat o záchranu pošty 5 na největším sídlišti Michal

Vedení Sokolova bude usilovat o záchranu pošty 5 na sídlišti Michal. Pobočka na největším sídlišti ve městě je na seznamu dvou poboček, které se rozhodla Česká pošta v Sokolově zrušit. Ve městě, kde žije přes 22 tisíc obyvatel, tak zůstane pouze jediná pobočka, kde je navíc obtížné zaparkovat. Radnice chce usilovat alespoň o vznik pobočky Pošta Partner, řekl dnes novinářům starosta Petr Kubis (ANO).

Pošta zruší 300 poboček v zemi k polovině letošního roku. Nejvíce - 48 - jich ubude v Moravskoslezském kraji, dále 35 v Praze a 27 v Ústeckém kraji. Pošta chce tímto krokem snížit ztrátu, která za loňský rok dosáhla 1,5 miliardy. Zástupci pošty i vlády uvádějí, že bez úsporných opatření by firma skončila v insolvenci. Pošta má 3200 poboček, po zrušení jich bude 2900. Podobně jako Sokolov nesouhlasí s rušením poboček ani zástupci mnoha dalších měst.

Na Michalu je pobočka podle sokolovského starosty potřebná. Bydlí tam přes 11 tisíc lidí, přičemž velkou část tvoří senioři, kteří tamější poštu pravidelně využívají, mimo jiné i pro výplatu důchodů. Pro ně je obtížné se dostat na dva kilometry vzdálenou hlavní poštu. Pošta v centru už v současné době bývá přetížená, v odpoledních hodinách se tam tvoří fronty. Dalším významným problémem je tam parkování.

Město je připraveno na sídlišti usilovat alespoň o vznik Pošty Partner. Vlastníkem budovy je Česká pošta. "Nesouhlasíme s rušením pobočky, ale pokud k tomu už tedy má dojít, tak ať nám pošta budovu pošty 5 bezúplatně převede a pojďme se bavit o možnostech realizace Pošty Partner. V příštím týdnu nás má navštívit zástupce České pošty, takže to bude jedno z klíčových témat," řekl Kubis.

Uzavření poboček přinese podle něj městům další starosti. Radnice musí už nyní vyřešit to, jak zajistit poblíž hlavní pošty parkování, které je už teď obtížné a zvýšit kapacity už tam nelze. V plánu je režimové parkování na parkovací kotouč. Vedení města ale nechce zabrat parkovací místa obyvatelům přilehlých bytových domů. Pro seniory bude muset zajistit častější dopravu k poště, a to prostřednictvím Senior expresu. Nově počítá i s dohledem asistentů prevence kriminality hlavně v době přetížení, stejně jako tomu je už na úřadu práce.

Rušení poboček v strukturálně postiženém Karlovarském kraji je podle starosty dalším příkladem obecného zhoršení dostupnosti služeb v regionu. Kraj trápí problémy, jako je stárnutí obyvatel, nízká průměrná mzda, sociální problémy či nedostatečné pokrytí zdravotní službou, což vede k odlivu obyvatel. Sokolov tomu chce zabránit a podle Kubise je potřeba mimo jiné zajistit obyvatelům základní infrastrukturu služeb.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká pošta

Štítky ČR, pošta, správa, Sokolov, Česká pošta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolov bude usilovat o záchranu pošty 5 na největším sídlišti Michal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.