Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Karlovarský kraj rozdělí první stipendia pro studenty lékařství

Karlovarský kraj rozdělí první stipendia pro studenty lékařských oborů. Nový dotační program má přilákat do kraje lékaře a přimět studenty lékařských fakult, aby se do kraje po škole vrátili. V první vlně o stipendia požádalo sedm studentů, čtyři z toho by se měli po škole stát praktickými lékaři, tři jdou studovat zubní lékařství. Po dobu studia dostanou 150 tisíc korun ročně.

„Je to program, který je součástí toho velkého motivačního balíku, který má zlepšit dostupnost zdravotnictví v Karlovarském kraji. Toto jsou stipendia pro studenty, kteří končí střední školu a nastupují na zdravotní studia v oboru všeobecné lékařství a zubař," popsal hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). Stipendium je podle něj zhruba ve výši životních nákladů, které studenty čekají.

Přijetím stipendia se studenti zavazují, že budou působit ve zdravotnictví v Karlovarském kraji po dobu nejméně pěti let. Vedení kraje ale doufá, že po pěti letech už lékaři v kraji zapustí kořeny a zůstanou zde. Pokud studenti školu nedokončí nebo nedodrží závazek setrvat po škole v kraji, budou muset vyplacená stipendia vrátit.

Nejvíce Karlovarský kraj postrádá všeobecné praktické lékaře, pediatry, gynekology, porodníky a zubaře. Věkový průměr nynějších lékařů dosahuje v některých regionech 65 let. S jejich odchodem do penze by se mohl problém s dostupností lékařské péče ještě prohloubit.

Hejtmanství se proto snaží motivovat lékaře, aby do kraje přišli. Připravilo k tomu balík dotačních programů. Vedle stipendií pro studenty lékařských oborů jsou to například dotace na zřízení, modernizace nebo vybavení ordinací, ale také podpora studentů středních škol, kteří uvažují o studiu lékařských oborů. Celkově půjde o miliony korun ročně a například u stipendií se bude částka postupně zvyšovat s tím, jak budou studenti postupovat do vyšších ročníků a přicházet další.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, lékaři, školy, stipendia, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj rozdělí první stipendia pro studenty lékařství  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.