Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

V Karlovarském kraji žije podle odhadů asi 10.000 ukrajinských uprchlíků

Za téměř rok od počátku ruské agrese na Ukrajině přijal Karlovarský kraj 19.300 ukrajinských uprchlíků. Podle odhadu krajského úřadu jich nyní v regionu zůstává zhruba polovina, nejvíce v Karlových Varech a Mariánských Lázních. Část se již vrátila zpět na Ukrajinu nebo se přestěhovala. Většina běženců v ekonomicky aktivním věku si našla zaměstnaní, nejčastěji pracují jako dělníci či skladníci. Problémy nejsou ani s umisťováním dětí do škol, jejich kapacity jsou dostatečné, informovala Jitka Čmoková z tiskového odboru krajského úřadu.

Největší počet uprchlíků přicházel do Karlovarského kraje v březnu a dubnu, tedy na začátku války, kdy to bylo až několik tisíců uprchlíků týdně. Aktuálně jsou to desítky. Za poslední čtyři měsíce přijal kraj přibližně 2000 Ukrajinců, uprchlická vlna tedy opadla. S útlumem je v plánu zrušit provoz Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) v Karlových Varech. „Se současným provozem v KACPU se zatím počítá do konce měsíce března, ale ještě nemáme k dispozici platnou legislativu, která je v tuto chvíli před schválením v Parlamentu,“ uvedla Čmoková.

Kraj poskytl ubytování od počátku války bezmála 7000 Ukrajinců. Ubytování stále poskytují jak soukromí lidé, tak i podnikatelé v hotelích, penzionech či ubytovnách. Bydlí i ve státních, krajských i městských zařízeních a bytech či v ubytovacích zařízeních vysokých škol.

Do zaměstnání nastoupilo podle údajů úřadu práce v Karlových Varech téměř 7200 uprchlíků. Platných zaměstnaneckých karet, které jsou potřebné pro výkon povolání u cizince, má ale jen polovina. Nejvíce jich je zaměstnaných v okrese Cheb, dále na Karlovarsku a nejméně na Sokolovsku. Například na Chebsku Ukrajinci nejčastěji pracují jako skladníci či obsluha manipulačních vozíků, na Karlovarsku jako pomocní či nekvalifikovaní pracovníci. Dále jsou zaměstnání jako prodavači, číšníci, pomocní kuchaři či asistenti ve zdravotnictví či sociálních službách.

Do současného školního roku nastoupilo do základních škol v kraji 1593 ukrajinských žáků se statusem uprchlíka, z toho 12 se zdravotním postižením, do středních škol 120. V současné době nemá kraj žádné poznatky z jednotlivých měst, že by byly problémy s umísťováním dětí do škol. Kapacitně je situace napjatá v Mariánských Lázních, školy to ale zvládají. V Mariánských Lázních pobývá 1300 běženců. Nejvíce jich je v Karlových Varech - 2700.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adéla Marková

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, boje, školy, práce, správa, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji žije podle odhadů asi 10.000 ukrajinských uprchlíků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.