Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Jírovce v lázeňských lesích nahradí třešňový sad. Původní stromy jsou napadené

Lázeňské lesy v Karlových Varech doznají změn. Osmdesát procent jírovců u Myslivny je podle vedení města napadených klíněnkou a hnilobou, proto je nahradí odolnější třešně. Nově vysazený sad s pečlivě vybranými odrůdami třešní doplní lavičky a herní prvky.

Analýza ukázala, že zdravotní stav všech 72 stromů rostoucích v sadu u bývalého výletního objektu není dobrý. Napadení klíněnkou je potvrzeno u 56 jírovců, dva měly puklý kmen a z jednoho zbývalo pouze torzo. Dvě břízy bělokoré uschly. „Stromy jsou ve stádiu rozpadu, místo se tak stalo nebezpečným pro všechny, kteří se pohybují v blízkosti uvedené lokality,“ varuje ředitel lázeňských lesů Stanislav Dvořák. Jírovce proto budou pokáceny a nahrazeny vhodnějšími dřevinami.

„Jírovce jsou stromy v České republice nepůvodní. Sad se přitom nachází v blízkosti maloplošného chráněného území. Na doporučení odborníků ze Správy Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les je proto nahradíme různými druhy třešní, které byly pečlivě vybrány s ohledem na místní půdní i klimatické podmínky,“ vysvětluje rozhodnutí změnit druhovou skladbu ředitel lázeňských lesů.

Struktura sadu zůstane podle vedení města zachována. „Nová výsadba by měla strukturou kopírovat stávající, historicky zažitou koncepci, dojde pouze ke změně druhové skladby, kterou jsme v tomto konkrétním případě připustili,“ zní stanovisko památkového ústavu.

Náhradní výsadbu zajistí v průběhu listopadu organizace Sázíme stromy. „Sázet budeme celkem dvacet stromů do desetimetrového sponu. Pro výsadbu jsme vybrali staré odrůdy třešní na semenných podnožích z genofondového sadu v Tachově. Jedná se o odrůdy typické pro náš region. Jsou odolné, zvyklé na místní klima, povětšinou rezistentní proti chorobám a škůdcům. Díky semenné podnoži jsou bujně rostoucí a dlouhověké, nevyžadují tak náročnou péči a zálivku,“ popisuje Michaela Vondráková, koordinátorka projektu Sázíme stromy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Karlovy Vary

Štítky Karlovy Vary, jírovec, třešeň, strom, sad, les, třešně, Vodní nádrž Myslivny, Česko, Slavkovský les

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jírovce v lázeňských lesích nahradí třešňový sad. Původní stromy jsou napadené  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.