Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

U policie slouží tři roky, baví ji skvělý kolektiv a přátelská atmosféra v práci

PR článek

Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje hledá nové kolegy, kteří by rozšířili řady policistů. Možnosti uplatnění jsou velké, ať už u pořádkové, dopravní, cizinecké, nebo kriminální policie. O tom, je vnímá své povolání mladá policistka pprap. Lenka Nováková, jsme si povídali na obvodním oddělení v Chomutově.

Jak dlouho jste policistkou a proč jste si vybrala právě toto povolání?
K policii jsem nastoupila v září 2019, po základní odborné přípravě jsem nastoupila na obvodní oddělení v Chomutově.

Už když jsem nastupovala na střední školu, vybrala jsem si bezpečnostně právní obor a právě během studia jsem začala vážně uvažovat o práci u policie, protože se mi zdála velice zajímavá.

Jak jste se připravovala na přijímací řízení k policii? Přece jenom oproti jiným profesím musíte absolvovat fyzické testy, psychologické vyšetření a lékařské prohlídky, takže se ten proces může zdát komplikovaný a někoho třeba i odradit.
Věděla jsem, že fyzické testy mohou být dost náročné, takže jsem chodila cvičit, hlavně jsem trénovala kliky, kde jsem měla fyzické rezervy a po dvou měsících přípravy jsem úspěšně testy absolvovala.  Ani psychologické vyšetření jsem nevnímala jako nějaký zásadní problém, trvá asi pět hodin, což je trošku vyčerpávající, ale náročné mi nepřišlo.

Překvapilo Vás něco na práci u policie? Je například realita jiná, než Vaše představy o tomto povolání? Jsou nějaké mýty o povolání policisty, které už u Vás byly rozptýleny?
Nějaké zásadní představy jsem o té práci neměla, ale člověk by se určitě neměl nechat ovlivnit seriály a kriminálkami, které se vysílají v televizi, oproti tomu je ta realita samozřejmě úplně jiná. Takže žádná velká překvapení mně nečekala.

Proč právě obvodní oddělení v Chomutově? Vybrala jste si toto místo sama?
Dostala jsem na výběr, kde chci sloužit, mohla jsem si zvolit mezi hlídkovou službou, dopravní policií a obvodním oddělením a práce na „obvodě“ se mi zdála nejvíce variabilní a zajímavá, takže jsem se rozhodla právě pro tuhle práci. Bydlím nedaleko Chomutova, takže právě toto město byla jasná volba, abych nemusela nikam daleko dojíždět.

Co Vás na práci u policie baví nejvíc?
Je to velice zajímavá a hlavně rozmanitá práce, každý den řešíme něco nového, člověk nikdy neví, co ho v práci čeká, a právě to mně na tom baví. Taky na to má vliv skvělý kolektiv a přátelská atmosféra v práci.

Máte nějakou představu, kam byste chtěla u policie v budoucnu směřovat? Láká Vás třeba služba na obvodním oddělení, kriminální policii, nebo u některého specializovaného útvaru?
Nějakou konkrétní představu zatím nemám, chtěla bych si u policie vystudovat vysokou školu, konkrétně Policejní akademii, abych měla větší možnost kariérně růst. Právě to, že policie umožňuje studium při zaměstnání je skvělá příležitost, jak pracovat a zároveň se dále vzdělávat.

Sloužíte v Chomutově, v okrese také bydlíte, nepřináší taková služba nějaké komplikace třeba v osobním životě?
Zatím se mi nestalo, že bych v práci narazila třeba na nějaké známé, takže v tom problém určitě nevidím.

S tím souvisí i další otázka. Jak vnímají vaše povolání kamarádi a známí, spíš pozitivně, nebo negativně?
Já bych řekla, že to berou pozitivně, nesetkala jsem se s nějakými urážkami, nebo výhradami, právě naopak. Když si o práci u policie povídáme, tak dokonce někteří z kamarádů uvažují nad tím, že by také k policii nastoupili.

Jaké jsou podmínky, které v zaměstnání máte k výkonu služby, a vyhovuje Vám výše platu?
Problém je, že nám v kraji chybí hodně kolegů, takže máme více práce, ale vybavení i podmínky v zaměstnání jsou na dobré úrovni a i s platem jsem s ohledem na to, jak dlouho pracuji, celkem spokojená.

Cítíte někdy v práci handicap, že jste žena, nebo to může být i výhoda?
Je pravda, že když jedeme na nějaký větší zákrok, třeba na rvačku, tak možná mají kolegové fyzickou výhodu, ale prošla jsem výcvikem, takže se takových situací nebojím. Právě naopak, někdy přítomnost policistky vyhrocenou situaci spíše uklidní, takže to určitě jako handicap nevnímám.

Doporučila byste lidem, kteří jsou před rozhodnutím, jaké povolání si zvolit, práci u policie a proč?
Určitě bych práci u Policie České republiky všem především mladým lidem doporučila, je to rozmanité a zajímavé povolání se sociálními jistotami a řadou benefitů včetně možností kariérního růstu a velké variability pracovního uplatnění.

Zájemci o práci najdou další informace zde.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky policie, práce, rozhovor, Ústecký, Chomutov, Ústecký kraj, povolání, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U policie slouží tři roky, baví ji skvělý kolektiv a přátelská atmosféra v práci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.