Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Karlovarský kraj dal na náklady spojené s uprchlickou vlnou 50 milionů korun

Karlovarský kraj dal na náklady spojené s uprchlickou vlnou související s ruskou agresí na Ukrajině přibližně 50 milionů korun. Z toho 30 milionů korun jsou náklady spojené s ubytováním uprchlíků, zbývajících 20 milionů šlo na provoz Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU) či skladu humanitární pomoci.

„Jsou to náklady spojené zejména s provozem asistenčního centra a všech nákladů s tím spojených, nájmy, energie a osobní náklady plus jsou to nákupy, které jsme dělali ve spojitosti s krizí," řekl novinářům hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Asistenční centrum v Karlovarském kraji, kde žije asi 283 tisíc obyvatel, odbavilo od začátku provozu 13 745 běženců. Ubytování zajistilo téměř 3700 z nich. Jde převážně o ženy s dětmi, ale i o seniory. Počet nově příchozích uprchlíků dál slábne. Zatímco v polovině března přicházelo do kraje téměř tisíc lidí denně, nyní jich je okolo 50. Reálně by podle hejtmana mohlo nyní v kraji být kolem 8000 běženců. Část Ukrajinců se již vrátila do své vlasti nebo našla dočasné útočiště jinde.

Uprchlíky se podle něj daří v kraji zaměstnávat. Pracovní místo už našlo 1850 z nich. Zaměstnáni jsou zejména ve skladech, logistice, službách i výrobě.

Kraj nyní bude muset zajistit náhradní bydlení těm uprchlíkům, kterým skončí ubytování v penzionech či hotelech, kde začíná letní sezona. Mělo by jít zhruba o 900 lidí. „Kapacitu dostupnou máme. Pomůžou nám kapacity, které už jsme neuvolňovali do dalšího procesu ubytování, a zároveň jsou to internáty středních škol, které nám pomůžou přes letní měsíce. Zároveň se spoléháme na to, že pokles počtu uprchlíků ve vztahu návratu na Ukrajinu bude pokračovat i v létě," řekl Kulhánek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky Ukrajina, Rusko, správa, boje, sociální, Karlovarský kraj, uprchlík, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj dal na náklady spojené s uprchlickou vlnou 50 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.