Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V depozitáři krajské knihovny začalo fungovat centrum pro uprchlíky

V depozitáři krajské knihovny v Karlových Varech dnes začalo pracovat nové Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Uprchlíci si v něm vyřídí veškeré agendy spojené s registrací a ubytováním, k dispozici jsou také lůžka na dočasné přenocování. Jeho kapacita je přibližně 100 odbavených lidí za den, informoval mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. Původní místo, karlovarská KV Arena, se uvolní pro své plánované akce.

"Počet uprchlíků z Ukrajiny se ustálil na zhruba 50 až 100 občanech denně, z toho důvodu jsme se rozhodli, že nebudeme dále využívat velkou plochu KV Areny, aby se tam mohli vrátit sportovci i návštěvníci kulturních akcí," uvedl karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Součástí centra je dočasné nouzové přístřeší s 30 lůžky. Umístěné je ve vytápěném stanu v atriu budovy. Další přistavený stan slouží jako čekárna pro uprchlíky. K dispozici je také výdej základní humanitární pomoci. Kvůli nižšímu zájmu je ale centrum již bez odpočinkové zóny, dětského koutku a není zajištěna strava. Otevřené je denně od 8:00 do 18:00.

Nedávno postavený depozitář se nachází v areálu krajských institucí v karlovarské části Dvory. V těsné blízkosti je k dispozici krajské pracoviště úřadu práce. Přístup do knihovny i její služby zůstanou bez omezení.

Asistenční centrum za dobu fungování odbavilo téměř 13 tisíc běženců. Ubytování zajistilo přes 3200 lidem. Největší nával byl v polovině března, kdy přicházelo 700 lidí za den. V poslední době s poklesem uprchlické vlny centrum využívá několik desítek lidí denně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, boje, Karlovarský, knihovna, uprchlík, KV Arena, Martin Kasal, Karlovy Vary, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V depozitáři krajské knihovny začalo fungovat centrum pro uprchlíky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.