Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Karlovarském kraji skončí ubytování zhruba 500 ukrajinským uprchlíkům

V Karlovarském kraji brzy skončí ubytování zhruba pěti stovkám uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny. Ve většině jde o běžence ubytované v hotelech a penzionech, ve kterých začíná letní sezona. Kraj pro ně hledá náhradní bydlení, kapacity jsou ale téměř vyčerpané, řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

V Karlovarském kraji, v němž žije 283 tisíc obyvatel, je aktuálně zhruba 12 500 ukrajinských uprchlíků. Jde především o ženy a děti. "Už jsme na národní dispečink hlásili, že je kraj naplněn. Oproti původní předpokládané kapacitě, šest až sedm tisíc, jsou nyní ta čísla výrazně vyšší," řekl Kulhánek.

Ubytování zatím pracovníci asistenčního centra našli 3200 lidem. Předpokládá se, že zhruba 400 až 600 z nich pobyt v květnu či červnu skončí. Jde především o ubytované v hotelech v Karlových Varech a Mariánských Lázních i v penzionech v Krušných horách. Kraj pro ně připravuje například prostory v internátu v Kynšperku nad Ohří, další kapacity jsou již ale omezené. S nabídkou se stále hlásí také některé obce či lidé s vlastním bydlením.

Nedostatečné kapacity v kraji začínají být i v některých základních školách. Týká se to zejména škol v Karlových Varech a Mariánských Lázních, kde je uprchlíků asi nejvíce. V krajském městě přijalo deset základních škol už téměř 600 dětí. Řešením by podle hejtmana bylo zvyšování současných kapacit tříd. V případě dalšího zájmu by žaci museli dojíždět do škol v sousedních obcích.

Do kraje v posledních týdnech přijíždí desítky běženců za den. Například v březnu jich bylo až několik stovek denně. Kvůli poklesu uprchlické vlny se kraj rozhodl přestěhovat Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) z KV Areny do menších prostorů depozitáře krajské knihovny. Centrum tam začne fungovat od 1. května.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, boje, sociální, Karlovarský, Karlovarský kraj, uprchlík, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Karlovy Vary, Mariánské Lázně, KV Arena, Krušné hory, Kynšperk nad Ohří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlovarském kraji skončí ubytování zhruba 500 ukrajinským uprchlíkům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.