Počasí dnes16 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 10. října 2024  |  Svátek má Marina
Bez reklam

Karlovarské centrum pro uprchlíky z Ukrajiny bude v krajské knihovně

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) pro Karlovarský kraj bude od začátku května fungovat v depozitáři krajské knihovny v Karlových Varech. Přesune se tam z karlovarské KV Areny, ve kterém funguje od 1. března. Příliv válečných uprchlíků aktuálně slábne, a tak může kraj uvolnit sportovní halu pro plánované aktivity, informoval hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Asistenční centrum za dobu fungování odbavilo bezmála 12 tisíc běženců. Největší nával byl v polovině března, kdy přicházelo 700 lidí za den. V poslední době s poklesem uprchlické vlny centrum využívá necelá stovka lidí denně.

Abychom neblokovali nadále velkou plochu KV Areny a mohli se tam vrátit sportovci i návštěvníci kulturních akcí, ale zároveň abychom zachovali činnost centra, rozhodli jsme se pro jeho přemístění do nového depozitáře krajské knihovny v Karlových Varech Dvorech,“ řekl Kulhánek.

Depozitář, který je v areálu krajského úřadu, podle hasičů splňuje nároky na provoz centra i potřebnou infrastrukturu. Sídlí navíc i v blízkosti úřadu práce, kde si mohou zaregistrovaní uprchlíci vyřizovat další agendu.

Stěhování centra je naplánované na konec dubna. Mezitím se zázemí depozitáře začne upravovat tak, aby od 1. května asistenční centrum bez problémů fungovalo v nových prostorách. Jeho provoz zůstane zachován podle současného režimu. KACPU přijímá uprchlíky 24 hodin denně a sedm dní v týdnu, přičemž registraci a s tím spojenou administrativu vyřizuje denně od 8:00 do 18:00.

Centrum doteď odbavilo v převážné většině ženy s dětmi. Podle údajů krajského úřadu je mezi uprchlíky 4500 dětí. Pracovníci centra zajistili uprchlíkům přes 3000 míst k ubytování. Kapacity v regionu se ale rychle plní, podle hejtmana zbývají desítky volných míst. Zároveň kraj začne hledat ubytování pro ty uprchlíky, kterým jejich dočasné bydlení brzy skončí.

Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu ve čtvrtek 24. února, od té doby do ČR podle odhadů přišlo zhruba 300 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. To zhruba odpovídá třem procentům obyvatel ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Knihovna KV

Štítky Karlovy Vary, Uprchlíci, Ukrajina, Rusko, uprchlík, knihovna, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Karlovarský kraj, Česko, ruská invaze na Ukrajinu, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarské centrum pro uprchlíky z Ukrajiny bude v krajské knihovně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.