Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Nemocnice v Karlových Varech zřídila ambulanci pro ukrajinské uprchlíky

Karlovarská nemocnice dnes otevřela ambulanci vyhrazenou pro ukrajinské uprchlíky, takzvaný UA point. Zatím jediné centrum v kraji je určené pro zajištění akutní zdravotní péče pro děti i dospělé, kteří si dosud po útěku z vlasti napadené Ruskem nenašli svého praktického lékaře, řekl dnes novinářům ředitel Karlovarské krajské nemocnice Josef März.

"Pozorujeme, že je řada uprchlíků, kteří potřebují zajistit akutní péči, buď mají akutní problém, nebo potřebují řešit svoji dlouhodobou léčbu. V případě, že míří do standardního provozu nemocnic, tak je to poměrně výrazná zátěž, protože je potřeba vzít v úvahu jazykovou bariéru. Řada pacientů nemá sebou ani dokumentaci a vyžaduje to dlouhý čas je vyzpovídat a ošetřit," řekl ředitel.

Centrum je primárně podle ředitele určené pro příchozí Ukrajince, kteří potřebují řešit akutní problém a dosud nenašli svého praktického lékaře. "Jde o řešení, které by mělo sloužit k překrytí současné situace a postupně by se vše mělo začlenit do standardního systému péče v ČR," uvedl.

UA point se nachází v areálu nemocnice v pavilonu N. K dispozici jsou tam dvě ambulance, první pro děti i dorost a druhá pro dospělé, a také čekárna. Poskytována zde je základní zdravotní péče ve spolupráci s dalšími odbornými pracovišti v nemocnici. Součástí týmu jsou dva lékaři, dvě zdravotní sestry a tlumočník, který s pacienty vyplní základní zdravotní dotazník. V ambulancích budou působit také zdravotníci karlovarské nemocnice původem z Ukrajiny a Ruska, kterých je v nemocnici téměř 40. Ordinace budou otevřené od pondělí do pátku od 8:00 do 15:30. Činnost centra se bude podle potřeby upravovat či rozšiřovat.

V Karlovarském kraji je přes deset tisíc uprchlíků z Ukrajiny, jde především o ženy a děti. Ubytování už pracovníci asistenčního centra našli 2300 lidem. Zdravotnickými zařízeními v regionu už prošly desítky uprchlíků.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, nemocnice, boje, Karlovy Vary, uprchlík, Karlovarská krajská nemocnice, Josef März, Rusek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Karlových Varech zřídila ambulanci pro ukrajinské uprchlíky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.