Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Karlovarský kraj vypověděl partnerské dohody s ruskými městy

Zastupitelé Karlovarského kraje dnes schválili zrušení partnerských dohod regionu s Moskvou a Irkutskem. Důvodem je agrese Ruské federace proti Ukrajině. Kraj dnes rozhodl i o uvolnění pěti milionů korun pro Ukrajinu, z toho dva miliony korun mají být na humanitární účely a tři miliony korun přímo pro velvyslanectví Ukrajiny na aktuální potřeby.

"Plánujeme schválení finanční pomoci, kterou by mělo odsouhlasit zastupitelstvo a kterou pak budeme distribuovat prostřednictvím Charity Česká republika. Zároveň budeme rozhodovat o vypovězení partnerských smluv s Moskvou a Irkutskem, protože z mého pohledu není možné udržovat přátelské vztahy s agresorem a zemí, která vyvolala válečný konflikt na Ukrajině," řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

O vypovězení partnerských smluv s ruskými městy budou jednat i další města v Karlovarském kraji. Úmysl vypovědět smlouvu s ruským městem Nižní Tagil kde mimo jiné sídlí i továrna na tanky, už zveřejnili chebští radní. Se stejným městem mají partnerství i Františkovy Lázně a Mariánské Lázně. Obě města se tím budou také zabývat, zjistila ČTK.

Krajští zastupitelé dnes rozhodli také o uvolnění pěti milionů korun na pomoc Ukrajině. Původně kraj navrhnul jeden milion na humanitární účely. Po dohodě zastupitelských klubů se ale částka zvýšila a navíc větší část peněz půjde přímo na velvyslanectví Ukrajiny, aby je mohla Ukrajina využít podle aktuálních potřeb. Kraj zároveň mapuje možnosti ubytování na území Karlovarského kraje. Jen v krajských objektech by bylo možné najít asi 2000 míst, dalších minimálně 1000 až 1500 míst by podle hejtmana Kulhánka mohla nabídnout města a obce. Své nabídky mohou předat kraji do 1. března. Kraj se také obrátil na hotely v kraji, aby v případě, že mají možnosti ubytování, je také nabídly.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Rusko, Ukrajina, správa, boje, Karlovarský, Karlovarský kraj, Moskva, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, Česko, Františkovy Lázně, Mariánské Lázně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj vypověděl partnerské dohody s ruskými městy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.