Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

V Sokolově mladý ruský lékař organizuje sbírku pro Ukrajinu

Mladý lékař Dmitry Košelev původem z Ruska organizuje v Sokolově sbírku pro Ukrajinu. O nápadu se v sobotu zmínil na facebooku, dnes před Hornickým domem zastavovalo jedno auto za druhým a hromada darů, jídla, dek, hygienických potřeb rychle rostla. Takový zájem lidí pomoci ani organizátoři nečekali, řekli dnes.

Košelev žije v Česku od 17 let, vystudoval tu gymnázium a vysokou školu a nyní pracuje jako lékař na interním oddělení sokolovské nemocnice. Situaci na Ukrajině sleduje jako Rus se smíšenými pocity. "Vnímám to stejně jako každý vzdělaný Rus, co má srdce a mozek na správném místě, což znamená, že to ostře kritizuji. Nenávidím tu vládu a zároveň mám výčitky, prostě se stydím. Může za to každý Rus, kdo mlčel, kdo byl lhostejný...," svěřil se Košelev.

"Už mě nebavilo pořád sledovat ty zprávy z Ukrajiny, mám tam spoustu přátel, kolegů. Byl jsem z toho docela na nervy. A vůbec jsem nevěděl, jak pomoct. Když jsem byl v Rusku, tak jsem chodil na demonstrace a měl jsem pocit, že nějak k situaci přispívám. Ale tady v Česku jít na demonstraci, tak to nemá moc cenu, kdo to uvidí. Tak jsme s kamarádem šli na procházku na kolonádu a nějak nás to napadlo," řekl dnes.

Lidé mohli dnes nosit materiální pomoc od 10:00 do 12:00. Už před 10:00 začali lidé chodit a nosit balíčky, pytle, krabice plné věcí. Mladá žena se dvěma dětmi přinesla hygienické potřeby a jídlo pro děti, měla slzy v očích. "Je to strašné, co se tam děje. Vždyť tam jsou rodiny. Přeci i Rusové mají rodiny," řekla.

Trvanlivé jídlo, pleny, deky i oblečení přinášeli lidé nejrůznějšího věku, většina z nich organizátorům sbírky navíc děkovala. Sesbírané věci pak organizátoři odvezou do Prahy, kde se rozdělí pro konkrétní potřeby. V kontaktu jsou s ukrajinskou ambasádou. S převozem pomohou i hasiči. Už krátce po začátku sbírky bylo jasné, že jedna nebo dvě dodávky stačit nebudou.

Podobné sbírky ale organizují i lidé v dalších městech Karlovarského kraje. Informace lze nalézt na sociálních sítích.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Slavomír Kubeš

Štítky ČR, Ukrajina, sociální, boje, Sokolov, lékař, jídlo, Rusko, Hornický dům, Facebook, Česko, Nemocnice Sokolov, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Sokolově mladý ruský lékař organizuje sbírku pro Ukrajinu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.